Hlavní obsah

Stejná dvojice, jiné pořadí. Navrátil vyšle proti Španělsku do boje osvědčená jména

Není co řešit. Tahle sestava se Jaroslavu Navrátilovi v Davis Cupu vždycky osvědčila. A tak proti Španělům vyšle ve středu kapitán českého týmu své osvědčené bojovníky. Dvouhry úvodního zápasu kvalifikace ve Valencii odehrají klasicky Jiří Lehečka a Tomáš Macháč. Jen v obráceném pořadí, než byli zvyklí.

Foto: Český tenisový svaz/Pavel Lebeda, sport-pics.cz

Kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - „Kluci už to vědí, říkal jsem jim to v pondělí na večeři. A sestavu na čtyřhru určíme podle stavu,“ řekl Navrátil. „Pro mě je jedinou nevýhodou, že Macháč bude hrát druhý, a já bych chtěl, aby nastoupil v deblu,“ vykládal Navrátil.

Macháč má v daviscupových dvouhrách famózní bilanci 7:1. Pokud souboje rozehrával jako dvojka, tak dokonce 5:0! Loni takhle ve Valencii na úvod rozebral Španěla Zapatu, poradil si i s Korejcem Hongem a ve čtvrtfinále v Málaze umravnil dokonce i Australana Thompsona.

Lehečkovo zranění a Macháčova stoupající forma jim ale role prohodily. Coby dvojka má teď posílit české šance Lehečka a Macháč bude chtít vyzrát na týmovou jedničku. Což je v případě domácích světová trojka Carlos Alcaraz.

„Když ten Tomášův zápas bude z jakéhokoliv důvodu lehký, tak síly ušetří, ale jestli se bude tahat tři hodiny, může být problém. Pauza půl hodiny před deblem není nic. Těžko ho maséři můžou dostat do toho, aby byl zase schopen hrát,“ přemítal kapitán.

Do důležité role hráče, který má do české šatny přinést úvodní bod, se ovšem tentokrát vžije Lehečka. „Změna to pro mě určitě je, ale nutno podotknout, že týmy jsou tak kvalitní, že pokud to tedy není Španělsko, tak výkonnostní rozdíly nejsou tak velké,“ tvrdil 22letý svalovec.

„Loni bylo jedno, že jsem já byl jednička a Tomáš dvojka, oba zápasy byly nesmírně těžké. Pro mě bude ale příjemnější vědět, v kolik jdu na kurt, to jsou věci, které mám rád, a věřím, že budu Tomáše posílat nějakým hezkým výsledkem do vedení,“ řekl sedmatřicátý hráč aktuálního pořadí.

Domácí miláček Alcaraz v úterý dopoledne trénoval za zavřenými dveřmi, kam neoblomní sekuriťáci nehodlali pustit nikoho, kdo neměl ta správná čísla na akreditaci. Lehečku teď ale spíš zajímá, zda se utká na úvod s 36letým veteránem Robertem Bautistou (má s ním bilanci 0:2), nebo bude jeho soupeřem o tři roky mladší Pablo Carreňo Busta (0:0). „Z toho, co jsem viděl na tréninku, mi připadalo, že Carreňo hraje líp,“ tipoval kapitán Navrátil.

„Oba byli v top 10. Jsou to velezkušení hráči. Ale pro mě se nic nemění. Budu se snažit předvádět svůj tenis, hrát agresivně. A soupeře dostat pod tlak,“ řekl Lehečka. „Bautista ví, v jaký moment co zahrát. Je to klidná síla, i když jeho styl nevypadá pro oko fanouška zajímavě. Když se k tomu připočte domácí publikum, tak to nebude nic jednoduchého.“

Což v případě Macháčova souboje s Alcarazem platí obzvlášť. „Jsem připravený, že diváci nebudou na naší straně,“ pousmál se olympijský vítěz v mixu.