Hlavní obsah

Starší ze sester v propasti. Fruhvirtovou shodila na dno vysloužilá desítka

Aktualizováno

Cesta rychlovlakem do podzemí pokračuje. Česká tenistka Linda Fruhvirtová nezvládla ani první kolo kvalifikace na US Open. Cestu jí zabetonovala Kristina Mladenovičová, která si v tomto roce s formou rovněž netyká. Francouzská hráčka zvítězila po setech 3:6, 6:3, 6:3.

Foto: Profimedia.cz

Linda Fruhvirtová (na ilustračním snímku) na US Open dohrála.

Článek

Devatenáctiletá hvězdička českého tenisu pomalu vyhasíná. Prohry letos vítězí nad výhrami. I když nepatrně. Nicméně je nutno podotknout, že se na základě výsledků musela přeorientovat na turnaje nižší kategorie. Ani na nich ovšem nezáří.

Nad ránem měla možnost bilanci srovnat. A v té škále soupeřek jí los určitě nepřisoudil tu nejtěžší. Naopak. Vždyť Kristina Mladenovičová je na tom podobně a také obráží spíše turnaje kategorie ITF. Na druhou stranu francouzská tenistka už si své na tenisovém slunci užila. V jednu chvíli dokonce uzavírala desítku nejlepších na světě. A s Caroline Garciaovou tvořily pár, před kterým se třásl celý ženský tenisový svět.

Jednatřicetiletá tenistka už jednou na starší ze sester Fruhvirtových vyzrála. Před necelým měsícem ji porazila ve třech setech. Závěrečný dospěl do tie-breaku, který Mladenovičová urvala poměrem 8:6. Nakonec i celý podnik. Zápas na turnaji W 100 v portugalském městě Figueira Da Foz trval neuvěřitelných tři a půl hodiny.

Podobný biják si obě střihly i na dvorcích Flushing Meadows. Nakonec ale byl o celou hodinu kratší.

Lépe do odvety za červencovou prohru vstoupila Fruhvirtová. První set vyhrála rozdílem tří gamů, přestože jako první ztratila podání. Stalo se tak za stavu 2:2. Nicméně po ztraceném servisu upletla šňůru čtyř her v kuse.

Ve druhé sadě se situace opakovala. Česká teenagerka jako první přišla o svůj servis. Mladenovičovou sice v sedmé hře počastovala brejkem, ovšem její radost měla jepičí život. Vzápětí totiž soupeřce dárek vrátila. Francouzská třicátnice při servisu na vítězství v setu nabídla české hráčce brejkbol, ovšem ta ho nevyužila. V tomto momentu jako by se zápas zlomil. Podávající totiž využila třetí setbol a srovnala stav.

Závěrečný set se stal záležitostí 221. hráčky světa. Protivnici dvakrát uzmula servis a ujala se komfortního vedení 3:0. Fruhvirtová sice dvěma gamy toužila duel zdramatizovat, jenže to by si musela pohlídat to základní. Svůj servis. Do konce utkání o něj přišla ještě dvakrát, čímž si zavřela cestu nejen do druhého kola kvalifikace, ale i do hlavní soutěže US Open.

Při pohledu do statistik nejvíce udeří do očí fakt, že 142. žena žebříčku WTA využila jen pět brejkbolů ze sedmnácti poskytnutých, zatímco její soupeřka hned sedm ze dvanácti. Tenistka srbského původu dokonce zvítězila při 44 nevynucených chybách, oproti 27 české hráčky.

TENIS
Kvalifikace na grandslam US Open v New Yorku:
Ženy - 1. kolo:
Mladenovičová (Fr.) - L. FRUHVIRTOVÁ (ČR) 3:6, 6:3, 6:3
Související témata:
  Skreč Macháč - Alcaraz Skreč konec
20240911T18 : 30:00+0200
Macháč vs. Alcaraz
Macháč vs. Alcaraz
Macháč
Alcaraz
  7 : 6, 3 : 6, 6 : 7 Menšík, Pavlásek - Alcaraz, Granollers 7 : 6, 3 : 6, 6 : 7 konec
20240911T20 : 45:00+0200
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek
Alcaraz, Granollerz