Hlavní obsah

Poláci litují Vondroušovou. Na tuhle ligu neměla, píší tamní média

Těšila se, zápas se světovou jedničkou ve čtvrtfinále Roland Garros si tenistka Markéta Vondroušová chtěla užít. Pouhých 64 minut trvající duel se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou se však proměnil v lekci monstrózních schopností trojnásobné šampionky French Open. „Na tuhle ligu Češka neměla,“ hodnotily výsledek 6:0, 6:2 polské komentáře.

Sestřih zápasu Šwiateková–VondroušováVideo: sntv

Článek

Trenérovi Vondroušové Janu Hernychovi vydržela dobrá nálada jen do začátku úterního utkání. Loňská wimbledonská vítězka se na pařížské antuce vůbec nechytala. Od prvního gamu byla v těžké defenzivě. První hru uhrála až za stavu 0:6 a 0:1.

Polce vycházelo takřka všechno. Tvrdě servírovala, trefovala rohy kurtu, lajny. „Byla jsem v zóně,“ prohlásila stroze Šwiateková. Od závěru utkání s Marií Bouzkovou přes výprask určený Rusce Potapovové (dvakrát 6:0) až po druhý set s Vondroušovou uhrála dvacet gamů v řadě!

„Čeká mě asi nejtěžší možný zápas. Na druhou stranu nemám co ztratit. Stres z tlaku na vítězství bude pryč,“ plánovala Vondroušová, která si ve druhé sadě vypracovala alespoň jeden brejkbol, ale proměnit ho nestihla. „Člověku je soupeřky až líto,“ napsali ve Sport.pl. „Z průběhu jste mohli nabýt dojmu, že to je sparing, a ne zápas o velké peníze.“

Utkání se skutečně nedalo říkat souboj. Hrálo se „na jednu branku“. Málokdy ve své kariéře Vondroušová zažila pocit, že na kurtu dělá, co může, a stačí to jen na dva vydřené gamy.

Na vítězné míče to bylo 25:12 pro Polku, která vyhrála 65 procent výměn. Po prvním podání měla úspěšnost 88 procent. Při jednom míčku se Vondroušová otočila zády dřív, než tenisák dopadl na její část kurtu, a šla rovnou na příjem… „Dominance,“ pochvalovali si v Polsku, od nasazené pětky ale čekali větší odpor. Založené Hernychovy ruce pak přirovnávali k modlitbě za jeho svěřenku.

Vondroušovou, která si na začátku roku prošla zdravotními i osobními problémy, ale může aspoň těšit, že se na třetím z posledních čtyř grandslamů dostala mezi nejlepší osmičku a v live žebříčku je pátá na světě. Souboj s českou soupeřkou však musel vystrašit i příští sokyni Šwiatekové Američanku Coco Gauffovou, která z jedenácti vzájemných utkání vyhrála nad Polkou jediné.

„Všechno jsem odehrála dobře. Podávala jsem lépe než v předchozích kolech, což mi dodalo sebevědomí. Mohla jsem se držet své taktiky a nevěnovat pozornost tomu, co se děje na druhé straně sítě. Svým způsobem to byl snadný zápas,“ tvrdila Šwiateková. Pokud jí toto nastavení vydrží, odjede z Paříže s další trofejí.

  Přerušeno Krejčíková - Bouzasová Maneirová Přerušeno konec
20240706T14 : 00:00+0200
Krejčíková vs. Bouzasová Maneirová
Krejčíková vs. Bouzasová Maneirová
Krejčíková
Bouzasová Maneirová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.