Hlavní obsah

Krádež při mečbolu. Směšné, vždyť to bude úplně všude, spílal tenista sudímu

Velmi kontroverzní situaci přinesl tenisový turnaj v americkém Cincinnati. Při mečbolu v osmifinálovém duelu Kanaďana Felixe Augera-Aliassimeho a Jacka Drapera z Velké Británie zahrál druhý jmenovaný úder po dvojím kontaktu míčku se zemí, empire však přisoudil rozhodující fiftýn britskému tenistovi. Moment nyní budí velkou kritiku z řad tenistů, expertů i nadšenců do raketového sportu.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Felix Auger-Aliassime (vlevo) z Kanady a Jack Draper (uprostřed) z Velké Británie po zápase řešící kontroverzní moment se supervisorem

Článek

Zápas, který se natáhl přes dvě a půl hodiny, nabídl velmi vyrovnanou bitvu. První set opanoval čtyřiadvacetiletý Kanaďan 7:5, v tom dalším však Draper dokázal vyrovnat na sety, když přehrál svůj protějšek 6:4. Rozhodnout tak musela závěrečná sada, v níž byl znova úspěšnější Brit. A za stavu 5:4 z jeho pohledu dostal při svém podání možnost dvou mečbolů. První sice nevyužil, ten druhý už byl úspěšnější, ale ne tak úplně podle pravidel.

Draper rychlým podáním vyhnal Kanaďana z kurtu, ten však zvládl poslat bekhendem míček těsně nad sítí zpět. Britský tenista tak musel odehrávat spodem, před jeho úderem se však míček dotkl podruhé země, což samozřejmě pravidla nedovolují. Přes dotek hrany sítě se míček sice dostal zpět na polovinu Kanaďana, ten už však viditelně počítal a odvrácením druhého mečbolu a vyrovnáním gemu. Když empire Greg Allensworth přisoudil vítězný fiftýn britskému outsiderovi, tak pouze nevěřícně zíral.

„To není možné,“ konstatoval podle úst po oznámení konečného výsledku duelu a začal ukazovat na britského hráče. Ten si nebyl jistý, jestli se před jeho úder míček opravdu dotkl země. „Já bych se podíval na záznam, opravdu si nejsem jistý,“ kontroval Brit na nespokojené reakce od soupeře i přítomných diváků.

„Neviděl jste, jak se míč dotýká míčku před odehráním?“ konfrontoval Auger-Aliassime sudího. „Dotklo se to rakety,“ reagoval Allensworth. „Vždyť to vzal ze země,“ pokračoval Kanaďan v přesvědčování. „Tak to jsem neviděl,“ povídal dále empire. „Teď všichni odejdeme z tohoto kurtu a bude to úplně všude. Vždyť to je směšné,“ konstatoval dále poražený tenista. K centru dění přišel následně i supervisor a souzněl s rozhodnutím empira.

Na slova Kanaďana následně opravdu došlo, snímky z inkriminovaného duelu nyní oblétají tenisový svět. „Auger-Aliassime byl jednoznačně okraden!“ reagovalo hned několik nespokojených diváků. „Ó můj…“ komentoval situaci na svém profilu na síti X světová jedenáctka Stefanos Tsipitas. „Nemyslím si, že jsem někdy něco podobného viděl,“ pokračoval následně Řek, jehož Draper na turnaji v předchozím kole vyřadil. „Mohli bychom prosím zavést přezkoumávání na videu, když to je možné?“ dotazoval se někdejší tenista Michael Russell, jenž nyní je trenérem světové dvanáctky Taylora Fritze.

Mnoho uživatelů také spílalo britskému vítězi, že se nepřiznal. „Draper to musel vědět, ale lhal. Miliony lidí to viděly,“ komentoval situaci jeden ze sledovatelů. Draper na kurtu při rozpravě s kanadským protějškem i sudím druhý kontakt se zemí několikrát odmítal s tím, že si není jistý.

Auger-Aliassime tak na turnaji skončil v osmifinále po dvou zápasech, když nejprve vyřadil domácího Kovacevice, jenž se dostal do turnaje z kvalifikace, a následně Caspera Ruuda z Norska. Draper po vyřazení Munara ze Španělska, Tsisipase a Augera-Aliassimeho narazí ve čtvrtfinále na Holgera Runeho z Dánska.

  4 : 4 Macháč - Alcaraz 4 : 4 probíhá Živě
20240911T18 : 30:00+0200
Macháč vs. Alcaraz
Macháč vs. Alcaraz
Macháč
Alcaraz
  Menšík, Pavlásek - Alcaraz, Granollerz probíhá
20240911T19 : 00:00+0200
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek
Alcaraz, Granollerz
  6 : 7, 4 : 6 Lehečka - Bautista 6 : 7, 4 : 6 konec
20240911T16 : 00:00+0200
Lehečka vs. Bautista
Lehečka vs. Bautista
Lehečka
Bautista