Hlavní obsah

Skvělá zpráva pro Krejčíkovou, nové pravidlo ji posouvá k dalšímu velkému úspěchu

Ať už dokončí letošní sezonu jakkoliv, může si být česká tenistka Barbora Krejčíková jedním jistá. Sezonu 2024 si může odškrtnout jako jednu z nejúspěšnějších v kariéře. Díky svému fantastickému wimbledonskému tažení za titulem si totiž téměř s jistotou zajistila účast na listopadovém Turnaji mistryň pro nejlepších osm hráček sezony. A to navzdory tomu, že jí v rankingu nejlepších tenistek roku patří až desátá příčka. Brněnské rodačce k tomu pomohlo nové pravidlo, které WTA zavedla od letošní sezony.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Barbora Krejčíková má na dosah účast na Turnaji mistryň.

Článek

Sezonu jako na houpačce zažívá současná česká jednička Barbora Krejčíková. V probíhajícím roce odehrála 29 singlových zápasů s bilancí osmnácti výher a jedenácti porážek. Solidní statistika, na světovou devítku a bývalou druhou nejlepší hráčku planety však nic mimořádného.

Svou extratřídu však brněnská rodačka prokázala jak na Australian Open, kde vypadla až ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Sabalenkovou, tak především při zmiňovaném památném tažení Wimbledonem, kde vybojovala svůj druhý grandslamový titul kariéry.

A právě ten české hvězdě prakticky s jistotou zajistil účast na letošním Turnaji mistryň, který se koná od 2. do 9. listopadu v Rijádu, v Saúdské Arábii. Samotný žebříček nejlepších hráček sezony by k tomu Krejčíkové nestačil, mezi elitní osmičku se totiž nevejde, Češce patří zmiňovaná desátá příčka.

Podle pravidla, které WTA zavedla od letošní sezony, však má účast zajištěnou i tenistka, která se nevejde mezi osm nejlepších, ale která v probíhajícím roce ovládla některý z turnajů velké čtyřky. Krejčíková musí splnit už jen jedinou podmínku. Tou je udržet se mezi elitní dvacítkou, což by měla být pro Češku formalita.

Jistotu startu na závěrečné akci pro tenisovou smetánku již mají světová jednička a šampionka z French Open Iga Šwiateková a letošní vítězka Australian Open i US Open Aryna Sabalenková.

Oči pro pláč by v takovém případě zbyly Danielle Collinsové, která drží osmou příčku v žebříčku nejlepších hráček sezony. Pro Američanku by to bylo o to nepříjemnější, že v letošní sezoně také uzavře svou úspěšnou kariéru.

Krejčíková by se na Turnaj mistryň kvalifikovala v singlu podruhé v kariéře, před třemi lety v Guadalajaře prohrála všechny tři utkání ve skupině.

ŽEBŘÍČEK PRO TURNAJ MISTRYŇ
POŘADÍJMÉNOBODY
1.Iga Šwiateková (Pol.)8285
2.Aryna Sabalenková (Běl.)7876
3.Elena Rybakinová (Kaz.)4981
4.Jasmine Paoliniová (Ita.)4865
5.Jessica Pegulaová (USA)4466
6.Coco Gauffová (USA)3968
7.Emma Navarrová (USA)3568
8.Danielle Collinsová (USA)3178
... 10.BARBORA KREJČÍKOVÁ (ČR)2686