Hlavní obsah

Postavil se za dopingového hříšníka. Nikdy mě nemasírovali v rukavicích, tvrdí Roddick

Bývalý tenista Andy Roddick obhajuje Jannika Sinnera, který se po nedávném dopingovém incidentu ocitl pod palbou kritiky hvězd i méně známých tenistů.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Jannik Sinner vyvázl z dopingové kauzy se zdravou kůží.

Článek

Jannik Sinner se před zahájením US Open pořádně zapotil. Musel, a stále ještě musí odvracet smeče, které na něj směřují. Ne však na kurtu… Samotný Ital i Mezinárodní agentura pro integritu tenisu (ITIA) nedávno oznámili, že v březnu neprošel dvěma dopingovými testy. Pak ale věci nabraly opačný směr. Místo potrestání světové jedničky nezávislý soud rozhodl, že to nebyla Sinnerova chyba ani nedbalost.

Při testech byla v jeho nalezena zakázaná látka clostebol a podle jeho týmu byl kontaminován svým fyzioterapeutem. Mnoho hráčů s tímto vysvětlením nesouhlasí. Nabyli dojmu, že pro špičkové hráče platí jiná pravidla.

Kanadský tenista Denis Shapovalov se rozohnil na sociálních sítích. Později se ale Sinnerovi omluvil. Mezitím sám velký Novak Djokovič vyzval ke změně dopingových pravidel. Neopomněl štiplavou poznámku, že se v podobných situacích už někteří hráči ocitli, ale s opačným verdiktem.

Bývalá americká hvězda Andy Roddick se připojil k diskutujícím, ovšem měl na situaci jiný názor. Podpořil Sinnera a také umlčel lidi, kteří se ptali, proč fyzioterapeut nepoužil rukavice.

„Nikdy v životě mě nemasírovali v rukavicích. To není normální, je to psychotická věc. Představuji si, že se takto snažil dopovat. No, to by byl ten nejhorší pokus. Měl pozitivní test, když prohrál v Indian Wells, a pak znovu ve druhém kole,“ připomíná.

Nález Sinner totiž vysvětlil tak, že si látku ve spreji aplikoval na malou ránu na kůži člen jeho týmu, jenž mu denně prováděl masáž. Došlo tak k nevědomé transdermální kontaminaci. „Po konzultacích s vědeckými experty, kteří došli k závěru, že hráčovo vysvětlení je věrohodné, ITIA neprotestovala proti hráčovu odvolání proti provizorní suspendaci,“ uvedla agentura.

Roddick si také neodpustil rýpnutí do fotbalu.

„Tenis má ve srovnání s jinými sporty nejdelší seznam zakázaných látek. Mnoho přípravků. které užívají fotbalisté, by způsobilo, že by jim vyšel pozitivní test,“ sděluje ve svém podcastu.

Janik Sinner zahájí svou cestu letošním US Open v úterý. V prvním kole ho čeká Roddickův krajan Mackenzie McDonald. Budou na něj diváci pískat?

Měla by být tenisová světová jednička Jannik Sinner potrestána za dopingový nález?
Ano.
59,2 %
Ne.
40,8 %
Celkem hlasovalo 1379 čtenářů.