Hlavní obsah

Lehečka zlomil newyorské prokletí, dál jde i Krejčíková. Siniaková končí

Aktualizováno

Tenista Jiří Lehečka postoupil poprvé do 2. kola US Open. Maďar Márton Fucsovics duel za stavu 1:6, 6:4, 6:3, 3:0 z pohledu českého hráče skrečoval. Kateřina Siniaková nepostoupila. Turnajové čtrnáctce Američance Madison Keysové podlehla za 64 minut 4:6, 1:6. Dařilo se Barboře Krejčíkové, která si poradila se španělskou kvalifikantkou Marinou Bassolsovou za hodinu a 35 minut 7:6, 6:2.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Lehečka v prvním kole US Open nezaváhal

Článek

Set a půl se Lehečka trápil, účinná hra maďarského protivníka Mártona Fucsovicse pálila českou jedničku jak čabajka, 22letý favorit se ale díky bojovnosti dostal z nejhoršího a premiérově postoupil do druhé kola newyorského turnaje.

Před rokem Lehečka vyhučel třikrát 3:6 s Rusem Aslanem Karacevem, tentokrát po skreči soupeře za stavu 1:6, 6:4, 6:3, 3:0 vyhlíží protivníka pro druhé kolo, kterým bude Američan Mitchell Krueger. Loni ve Winston-Salemu ho Lehečka v jediném vzájemném duelu porazil ve třech setech.

Na pondělní zápas na menším kurtu č.6 si jeden z diváků přivedl v newyorském horku i psa. Oba soupeři byli zpocení hned po pár gamech, ale tempo určoval zkušenější Fucsovics, někdejší juniorská světová jednička. Lehečka vypadal na začátku úplně mimo rytmus, nedokázal čelit Maďarovu tvrdému podání, kupil nevynucené chyby. V první sadě jich vyrobil 21, ve druhé dokonce 25!

Lehečkovi ale budiž ke cti, že na Flushing Meadows nezvadl a všechno přebojoval. V květnu kvůli únavové zlomenině obratle musel na tři měsíce vynechat zápasový program. V Cincinnati ale při comebacku hned prokázal slušnou formu, když vyřadil světovou pětku Rusa Daniila Medveděva.

Před začátkem US Open Lehečka ve světovém žebříčku sice klesl na 38. pozici, ale na turnaji je ještě jako 32. nasazený, čehož by měl využít. Nakonec to byl Fucsovics, který se ve třetím setu nechal ošetřovat, aby kvůli problémům se zády vzdal.

Pokud Lehečka ve druhé rundě šmikne i Kruegera, mohl by si ve třetím zahrát s šestým nasazeným Rusem Andrejem Rubljovem. Bezprostředně po newyorském grandslamu navíc čeká Lehečku kvalifikační turnaj Davis Cupu ve Valencii. A kapitán Jaroslav Navrátil potřebuje týmovou jedničku v dobré formě.

Osmadvacetiletá Siniaková dohrála v úvodním kole US Open podruhé za sebou a nenavázala na semifinále z posledního turnaje v Clevelandu. Proti loňské semifinalistce US Open Keysové doplatila na 11 dvojchyb a 29 nevynucených chyb. Utkání ztratila za 64 minut.

Siniaková přišla o první set kvůli ztracenému servisu v páté hře. Ve druhé sadě už neudržela servis ani jednou a poprvé v sezoně dohrála na grandslamu v úvodním kole.

Další česká želízka rozehrají svůj part pozdě večer, v noci či až zítra.

Krejčíková nezaváhala

Nasazená osmička a wimbledonská šampionka Barbora Krejčíková porazila španělskou kvalifikantku Marinu Bassolsovou za hodinu a 35 minut 7:6, 6:2. V dalším kole narazí na Rumunku Elenu-Gabrielu Ruseovou, která porazila Rakušanku Juliu Grabherovou 6:2, 6:4.

Osmadvacetiletá Krejčíková postoupila do 2. kola posledního grandslamu sezony potřetí v kariéře. Jejím maximem je dosud čtvrtfinálová účast z roku 2021. Vloni vypadla ve Flushing Meadows v 1. kole.

Krejčíková potvrdila proti 114. hráčce světa Bassolsové, která prošla kvalifikací bez ztráty setu, roli favoritky. V prvním setu smazala manko 1:3, a přestože při vedení 5:4 sadu nedoservírovala, později v tie-breaku uspěla 7:3.

„Bylo to těžké, ale čekala jsem, že to tak bude. Dlouho jsem na betonu nehrála. A i teď jsem měla pauzu, takže jsem vypadla ze zápasového rytmu. Ona (Bassolsová) tu hrála už tři zápasy, všechny vyhrála a věděla, do čeho jde,“ řekla novinářům Krejčíková.

Ve druhé sadě už česká tenistka větší drama nedovolila. Bassolsové nenabídla jediný brejkbol, sama soupeřčin servis dvakrát prolomila a utkání zakončila využitým třetím mečbolem. Nemusela litovat ani 28 nevynucených chyb.

„Cítila jsem se dobře. Jsem ráda, že i když se mi v prvním setu nedařilo a prohrávala jsem, podařilo se mi to uhrát a zápas celkově vyhrála. Jsem ráda, že dokážu získávat teď klíčové momenty na svou stranu,“ doplnila Krejčíková.

Karolína Plíšková narazí na antukovou specialistku Majar Šarífovou z Egypta. Marie Bouzková se představí proti německé kvalifikantce Evě Lysové. Překvapivá loňská semifinalistka Karolína Muchová bude čelit úderům Američanky Katie Volynetsové. Benjamínek české družiny Brenda Fruhvirtová se pokusí zaskočit naopak americké veteránku Varvaru Lepchenkovou.

V mužském pavouku figuruje kromě Lehečky ještě Tomáš Macháč a Jakub Menšík. Zlatý olympionik bude zdolávat obranu náladového italského vysloužilce Fabia Fogniniho. Mladší z dvojice schytal patrně nejtěžší los ze všech. Do druhého kola ho nechce pustit Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Tenisový turnaj US Open (tvrdý povrch, dotace 75 milionů dolarů):
Fucsovics - LEHEČKA (32-ČR) 6:1, 4:6, 3:6, 0:3 skreč
Keysová (14-USA) - SINIAKOVÁ (ČR) 6:4, 6:1
Krejčíková (8-ČR) - Bassolsová (Šp.) 7:6 (7:3), 6:2
Další zápasy