Hlavní obsah

Šílený tenisový svět. Spousta holek je v bolestech, říká Muchová

Vánoce? Zapomeňte. Volno po sezoně? Maximálně měsíc. Přesně s takovými podmínkami se musí potýkat elitní světoví tenisté. Respektive nemusí, je tu však jedno velké ALE. „Chtějí, abychom všechno hráli a nic nevypustili. Cestujeme z jednoho kontinentu na druhý, musíme být všude ready,“ říkala před časem na adresu zástupců WTA Kateřina Siniaková. A zdaleka není jediná…

Foto: Profimedia.cz

Karolína Muchová po semifinálové porážce na US Open od Pegulaové

Článek

Propásli jste kvůli pracovním či jiným povinnostem sledování tenisového turnaje? Není problém. Příští týden máte v nabídce jiný. A ten další znovu. A opět. Fanoušek bílého sportu se nemusí obávat, že by o svou oblíbenou kratochvíli přišel. Tenisový kolotoč se prakticky nezastaví. Jediné hlušší období přichází zhruba od poloviny listopadu do konce roku.

Z toho už však elitní hráčky a hráči takovou radost nemají. Na neúprosný program si stěžovala prakticky kompletní mužská i ženská tenisová elita. Ti nejlepší totiž musí povinně absolvovat nejen turnaje série Masters, ale samozřejmě i grandslamy. A pokud se chtějí udržet mezi vyvolenými, pak i další podniky po celém světě.

„Jsem si jistá, že turnajů je příliš a tohle celé neskončí dobře. Tenis je pro nás čím dál menší zábavou. Je to extrémně vyčerpávající a většina hráček vám řekne totéž. Obzvlášť pokud hrajete na nejvyšší úrovni turnaj co turnaj,“ říkala nedávno úřadující světová jednička Iga Šwiateková.

Na stejné názorové vlně s hvězdnou Polkou se nacházejí i elitní české tenistky. „Upozornila jsem, že to bude náročné po mentální i fyzické stránce a že přijde hodně zranění. Oni ale tvrdili, že to bude v pohodě, že bude více času mezi zápasy,“ reagovala na prodlužování turnajů Masters Barbora Krejčíková.

Vše pak jasně shrnula olympijská šampionka Kateřina Siniaková. „Hrajeme jedenáct měsíců v roce. To skoro žádný sport nemá. Myslím, že kolikrát se to podepíše na těle i na psychice. Fakt není dobře, že končíme kolem 20. listopadu a 26. prosince už začíná United Cup.“

Na křehké zdraví, ale i nabitý kalendář v minulosti už mnohokrát doplatila Karolína Muchová. „Spousta holek je ne tak zraněných, že by nemohly hrát, ale v bolestech. Je to fakt náročné,“ říká semifinalistka z posledního US Open.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Karolína Muchová na archivním snímku

Série zdravotních problémů se nevyhnula ani mužské elitě, české tenisty nevyjímaje. Ti na to doplatili především při nedávném Davis Cupu. Nemocný Lehečka musel jeden zápas vynechat, zraněný Macháč své dva duely skrečoval, ten druhý s Australanem Popyrinem dokonce po pěti minutách hry.

„Sezona je prostě šílená, každý týden je turnaj. Víceméně není žádné volno ani po sezoně, v mém případě už vůbec ne. Obzvlášť letos s olympiádou to je mega náročné. Ale pokud člověk chce být na nejvyšší úrovni, musí hrát,“ zhodnotila svůj pohled na věc vycházející česká superstar Jakub Menšík.