Hlavní obsah

Showman se Alcarazovi nejprve klaněl, poté dohnal španělskou superstar k nepříčetnosti

Poklona, která se skládá jen těm nejlepším z nejlepších. Opravdovým šampionům. Španělský tenista Carlos Alcaraz jím rozhodně je. Před vzájemným duelem v americkém Cincinnati přirovnal francouzský showman Gaël Monfils letošního vítěze Roland Garros a Wimbledonu k největším ikonám bílého sportu. O pár hodin později Alcaraze ve druhém kole přehrál 3:6, 7:6, 6:4 a světovou trojku, jež působí dojmem gentlemana, dohnal k nepříčetnosti.

Foto: Profimedia.cz

Frustrovaný Carlos Alcaraz

Článek

Měla to být jasná záležitost. Ve skvělé formě hrající Alcaraz v Cincinnati obhajoval finále. V něm ho loni stejně jako v boji o zlato na nedávno skončených pařížských hrách zastavil srbský fenomén Novak Djokovič. A právě k olympijskému vítězi Alcaraze přirovnal jeho přemožitel z prestižní severoamerické tisícovky.

„Je mladý, ale už teď je legenda,“ poklonil se Monfils v interview pro tennis.com jednadvacetiletému rodákovi z El Palmar. „Vnímám ho na stejné úrovni jako Novaka, Rafu a Rogera,“ přirovnal sedmatřicetiletý Francouz Alcaraze k absolutním tenisovým ikonám Djokovičovi, Nadalovi a Federerovi.

Ve vzájemném francouzsko-španělském klání na centrkurtu však šly lichotky stranou. Alcaraz dle očekávání získal první dějství, ale Monfils se ve druhé sadě rozservíroval a urval ji ve zkrácené hře. V rozhodujícím dějství navíc rychle získal brejk. Na potvrzení zisku soupeřova servisu se sice pořádně nadřel, ale Španělovy šance odvrátil a loňský finalista předvedl, že i v něm bublají emoce.

Alcaraz, jenž svým chováním na kurtu připomíná gentlemana, dává negativní pocity najevo velmi zřídkakdy. Po promarněném příležitosti na rebrejk se ovšem neudržel a fanoušky doslova šokoval nepříčetným výlevem. Španěl rozštípal raketu způsobem, za nějž by se nestyděli ani vyhlášení bouřliváci Nick Kyrgios, Andrej Rubljov nebo Alexandr Bublik.

Nevydařenou Alcarazovu pasáž v rozhodující sadě glosoval i respektovaný tenisový expert Jose Morgado. „Tohle je vůbec nejhorších 20 minut Carlose Alcaraze, co jsem kdy viděl. Hádám, že už toho má po krk.“

Do slavného newyorského areálu Flushing Meadows, kde již 26. srpna vypukne závěrečný grandslam sezony US Open, tak Alcaraz nevstoupí v nejlepším rozpoložení.

Naopak pro veterána Monfilse jde o první výhru v sezoně nad soupeřem z Top 5 a jednačtyřicáté osmifinále kariéry na prestižních podnicích Masters.

  5 : 5 Lehečka - Bautista 5 : 5 probíhá Živě
20240911T16 : 00:00+0200
Lehečka vs. Bautista
Lehečka vs. Bautista
Lehečka
Bautista
  Macháč - Alcaraz dnes 17 : 30
20240911T17 : 30:00+0200
Macháč vs. Alcaraz
Macháč vs. Alcaraz
Macháč
Alcaraz
  Menšík, Pavlásek - Alcaraz, Granollerz dnes 19 : 00
20240911T19 : 00:00+0200
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek
Alcaraz, Granollerz