Hlavní obsah

Šest tenisových hvězd zabojuje v Rijádu o rekordní prémii

Šest tenisových hvězd bude tento týden na exhibici v Rijádu hrát o rekordní vítěznou prémii šest milionů dolarů (asi 138,8 milionu korun). Na turnaji v Rijádu se představí aktuální světová jednička Jannik Sinner, dvojka Carlos Alcaraz či vítěz rekordních 24 grandslamů Novak Djokovič. Jeden z posledních startů čeká Rafaela Nadala, jenž po sezoně ukončí kariéru. Představí se i Daniil Medveděv a Holger Rune, který bude jediným účastníkem bez grandslamové trofeje. Podle médií dostane každý za start 1,5 milionu dolarů (34,7 milionu korun).

Video: sntv

Článek

Premiéra Six Kings Slamu se uskuteční od 16. do 19. října. V úvodních duelech se utkají Sinner s Medveděvem a Alcaraz se Sinnerem. Veteráni Djokovič a Nadal jsou nasazeni přímo do semifinále. Na gradslamech si mohli tenisté letos nejvíce vydělat 3,6 milionu dolarů (asi 82 milionů korun) za triumf na US Open.

Uspořádání mimořádně lukrativní exhibice v době vrcholící sezony ATP Tour ale vyvolává i kritiku. Podle šéfa německého svazu Dietloffa von Arnima je start hvězd, které si stěžují na nabitý kalendář a přetěžování hráčů, přinejmenším pochybný. „Pokud si někdo stěžuje na velkou zátěž a pak hraje exhibiční turnaj, je to trochu komické,“ prohlásil.

„Je to jen tenisová show, která nikoho nezajímá,“ napsal na sociální síti X Andy Murray. Jen tři týdny poté vyvrcholí sezona Turnajem mistrů pro osmičku nejlepších hráčů roku.

Řada kritiků akci vnímá jen jako další snahu bohaté země z Perského zálivu posílit svůj vliv ve sportu. Džidda od loňska hostí Turnaj mistrů tenistů do 21 let, od února je Saúdskoarabský investiční fond (PIF) titulárním partnerem světového žebříčku ATP a některých prestižních turnajů. V listopadu se v Rijádu poprvé odehraje i Turnaj mistryň, proti čemuž se ostře stavěly některé osobnosti včetně tenisových legend Martiny Navrátilové a Chris Evertové.

Související témata: