Hlavní obsah

Šafářová opět neuspěla. Muchová si zahraje o titul! Nadal po dvou letech ve finále

Aktualizováno

Nikde jinde než doma asi hrát nebude. Tenistka Lucie Šafářová, která v roce 2019 oficiálně ukončila svoji bohatou kariéru, si sem tam, jak se říká v hantýrce bílého sportu, pinkne. Letos zasáhla do dvou turnajů. Nejdřív na konci června ve Starých Splavech a nyní aktuálně v Praze. V obou případech dopadla stejně, když vypadla hned po prvním zápase.

Foto: Profimedia.cz

Lucie Šafářová (na archivním snímku) v kvalifikaci na turnaj WTA v Praze neuspěla.

Článek

U Máchova jezera Šafářová nestačila na Katrinu Scottovou ze Spojených států a v hlavním městě na Ukrajinku Anastasiji Soboljevovou. Shodou okolností oběma soupeřkám je dvacet let, kdežto Šafářové už sedmatřicet. Obě však dokázala dostat do tří setů. S tím rozdílem, že s Američankou první sadu prohrála. A v rozhodující ztratila servis až v závěru setu.

V Praze musela jít semifinalistka French Open z roku 2015 do kvalifikace. Proti ní se postavila ukrajinská naděje, která figuruje na 237. místě žebříčku WTA. Pro zajímavost: Šafářová je bez umístění.

První set ovládla majitelka olympijského bronzu z Ria, když využila jediný brejk. Servis prolomila soupeřce v devátém gamu. Ve druhé sadě sebrala Soboljevové servis ve třetí hře, ale ke své smůle dovolila Ukrajince rebreak. A za stavu 4:5 poskytla protivnici druhou šanci, a ta ji využila.

Třetí set se znovu vyvíjel lépe pro Šafářovou. Jako přes kopírák. S tím rozdílem, že o druhý servis přišla česká veteránka už v šesté hře. V osmém gamu ještě odvrátila dva setboly při svém podání, nicméně v následující hře Soboljevová zápas ukončila.

Lucie Šafářová se tak může nejrychlejší cestou vrátit ke slavnému manželovi Tomáši Plekancovi a malým dětem Leontýně a Oliverovi. Ale jen na chvíli. Sedmatřicetiletá Češka se totiž na pražském antukovém turnaji představí ještě ve čtyřhře s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Tento pár spolu získal hned pět grandslamových titulů.

Za svůj výkon v singlu si vysloužila od přítomných diváků potlesk. Favoritku, která pochopitelně trénuje daleko intenzivněji než tenistka na penzi, donutila strávit na kurtu více než dvě hodiny.

Další tříseťák legendy

Španělský tenista Rafael Nadal si po více než dvou letech zahraje o titul. V semifinále v Bastadu porazil osmatřicetiletý vítěz 22 grandslamů o 15 let mladšího Chorvata Dujeho Ajdukoviče 4:6, 6:3, 6:4. Ve finále je bývalý první hráč světa poprvé od předloňského června, kdy na Roland Garros porazil Nora Caspera Ruuda a do své rekordní sbírky z pařížské antuky přidal čtrnáctý titul.

V pátek Nadal zdolal po čtyřhodinové bitvě Argentince Mariana Navoneho a v semifinále absolvoval další třísetové utkání. Ajdukovič, který je ve světovém žebříčku na 130. místě a do soutěže postoupil z kvalifikace, ve svém prvním semifinále na ATP Tour získal úvodní set a také v dalším průběhu španělské hvězdě zdatně vzdoroval. Nakonec uspěl Nadal a může vybojovat druhý titul v Bastadu, kde před 19 lety ve finále porazil Tomáše Berdycha.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Rafael Nadal postupuje do finále turnaje v Bastadu.

Od té doby na švédské antuce nestartoval. Nyní si turnaj vybral k návratu po dvouměsíční přestávce jako poslední prověrku před olympiádou v Paříži. Jeho finálovým soupeřem bude buď Portugalec Nuno Borges, nebo Argentinec Thiago Agustin Tirante.

„Bylo to náročné. Soupeř má jeden z nejlepších bekhendů, co jsem kdy zažil,“ ocenil Nadal v rozhovoru na kurtu Ajdukoviče. „Nastoupil s velkým sebevědomím. Snažil jsem se na něj tlačit. Bylo to hodně, hodně těžké. Ale našel jsem způsob, jak přežít, a jsem po dlouhé době ve finále. Z toho mám velkou radost,“ řekl Španěl před 131. finále v kariéře.

Muchová je ve finále

Karolína Muchová si na antuce v Palermu zahraje po téměř roční pauze o titul na WTA Tour. Česká tenistka v semifinále deklasovala za hodinu a čtvrt 6:1, 6:1 Rumunku Irinu-Camelii Beguovou a v nedělním finále se v duelu dvou nejvýše nasazených hráček střetne s turnajovou jedničkou a obhájkyní titulu Čeng Čchin-wen z Číny.

Sedmadvacetiletá Muchová týden před startem olympijského turnaje v Paříži prošla do pátého finále v kariéře a prvního od loňského srpna, kdy hrála o titul v Cincinnati. Na triumf olomoucká rodačka dosáhla zatím pouze v Soulu v září roku 2019.

Pětatřicátá hráčka žebříčku Muchová v utkání dominovala a proti o více než sto míst hůře postavené Beguové jednoznačně potvrdila roli papírové favoritky. O šest let starší Rumunka sice vyhrála úvodní game, česká tenistka však šesti hrami za sebou získala první set a úspěšně zahájila i druhou sadu. Ta měla podobný průběh: Beguová sice při svém servisu srovnala na 1:1, pak už ale na kurtu vládla Muchová.

„Jsem ráda, že jsem dokázala celý zápas udržet svou úroveň hry. Poslední zápas bude těžký, ale těším se na to. Vždycky je skvělé hrát finále,“ uvedla v rozhovoru na kurtu Muchová, jež v utkání odvrátila jediný brejkbol Beguové a sama soupeřce vzala podání pětkrát. Zaznamenala 20 vítězných úderů oproti 12 nevynuceným chybám, Rumunka měla bilanci opačnou (11/22).

Muchová, která se v únoru podrobila operaci pravého zápěstí, hraje na Sicílii teprve třetí turnaj v sezoně a první na antuce od loňského Roland Garros, kde došla až do finále. Při svém letošním debutu postoupila na trávě v Eastbourne do čtvrtfinále, kvůli problémům s operovaným zápěstím ale ještě před ním odstoupila. Ve Wimbledonu pak vypadla hned v prvním kole.

Světová sedmička a finalistka letošního Australian Open Čeng Čchin-wen neztratila ve čtyřech dosavadních zápasech v Palermu ani set a je v šestém kariérním finále. Jediný dosavadní vzájemný duel vyhrála před dvěma lety na antuce v Madridu ve třech setech Muchová.

Kvalifikace na tenisový turnaj žen okruhu WTA v Praze (antuka) - zápasy s českou účastí:
1. kolo:
Barthelová (4-Něm.) - Kovačková (ČR) 6:3, 6:0
Soboljevová (7-Ukr.) - ŠAFÁŘOVÁ (ČR) 4:6, 6:4, 6:3
MALEČKOVÁ (ČR) - Spiteriová (It.) 7:5, 6:2
Perrinová (Švýc.) - MARTINCOVÁ (8-ČR) 6:0, 7:5
Zavacká (3-Ukr.) - ŠMEJKALOVÁ (ČR) 6:1, 6:4
Deichmannová (9-Licht.) - TICHÁČKOVÁ (ČR) 6:7 (7:9), 6:2, 7:6 (6:3)
Tenisový turnaj žen v Palermu (antuka, dotace 232.244 eur):
Dvouhra - semifinále:
MUCHOVÁ (2-ČR) - Beguová (Rum.) 6:1, 6:1
Čeng Čchin-wen (1-Čína) - Parryová (4-Fr.) 7:5, 6:4
Čtyřhra - finále:
Panovová, Sizikovová (1-Rus.) - Cavalléová, Zantedeschiová (Šp./It.) 4:6, 6:3, 10:5
Tenisový turnaj mužů v Bastadu:
Semifinále:
Nadal (Šp.) - Ajdukovič (Chorv.) 4:6, 6:3, 6:4
Borges (7-Portug.) - Tirante (Arg.) 6:3, 6:4,
Související témata: