Hlavní obsah

Ruská hvězda při porážce s Lehečkou běsnila: V čem je problém? řvala na sudí

Český tenista Jiří Lehečka zažívá snový comeback. Po tříměsíční pauze zaviněné zraněním vyprovodil na turnaji v americkém Cincinnati i pátého hráče žebříčku a bývalou světovou jedničku Daniila Medveděva. Hvězdný Rus porážku ve druhém kole 6:7, 4:6 kousal těžce, po napomenutí se neudržel a řval na rozhodčí.

Jiří Lehečka senzačně vyřadil Daniila MedveděvaVideo: sntv

Článek

Dvaadvacetiletý Čech měl sezonu rozjetou skvěle, hned první letošní turnaj v australském Adelaide opanoval a posunul se na 23. pozici, svoji dosud nevyšší v kariéře. A formu držel dál, na turnaji kategorie Masters v Indian Wells došel do čtvrtfinále, kde padl se současnou světovou jedničkou Italem Jannikem Sinnerem, když po cestě vyřadil taková jména jako Tsitsipas či Rubljov.

Fazonu potvrdil hned na dalším Masters v Madridu, kde při tažení do semifinále vyřadil Nadala a Medveděva (ten zápas skrečoval). Ale právě v boji o finále přišel problém.

Foto: Profimedia.cz

Ruský tenista Daniil Medveděv během zápasu s Jiřím Lehečkou

Za stavu 3:3 na gemy v prvním setu Lehečka ucítil bolest, nemohl pokračovat a boj o největší životní finále vzdal. Diagnóza byla krutá: únavová zlomenina obratle. Léčba nebyla pro mladoboleslavského rodáka vůbec jednoduchá. „Tenhle druh zranění je špatný i v tom smyslu, že nemůžete vůbec nic. Musíte jen ležet. Můžete jen trochu chodit. Máte zakázané všechny normální pohyby, které jste běžně dělal,“ uvedl Lehečka v rozhovoru pro web ATP Tour.

Nyní už je zpátky a v plné síle. A umění českého tenisty se musel sklonit i hvězdný Medveděv. Známý ruský bouřlivák však nebojoval pouze s Lehečkou, ale i s umpirovou sudí Aurélie Tourteovou. Vítěz US Open z roku 2021 během zápasu totiž prohodil něco ve francouzštině, což zaslechla i rozhodčí, která je původem z Francie, a udělila světové pětce varování.

A to Medveděv kousal hodně těžko. „Proč mi dáváte napomenutí? Mluvím sám se sebou. V čem je problém? V jiném zápase, když jsem si mluvil sám pro sebe, jste nic neudělala,“ spílal Rus rozhodčí. „V čem je problém,“ opakoval rozzlobeně. Tourteová jenom suše odvětila, že moc dobře slyšela, co řekl, a neměla jinou možnost než ho potrestat.

Lehečka nakonec rozhozeného Medveděva dokázal porazit a čeká ho osmifinále. V něm se utká v pátek v noci s domácí hvězdou Francesem Tiafoem.