Hlavní obsah

Ruku ti nepodám! Tvrdohlavá tenistka rozšířila svoji černou listinu

Soupeřku vyprovodila z kurtu za hodinu a čtvrt. A pak ji ponížila ještě u sítě. Nepodala si s ní ruku. Elina Svitolinová je tímto radikálním gestem, kterým hájí zájmy své Ukrajiny v tenisovém světě, proslulá. Netřese si rukou s ruskými a běloruskými soupeřkami. V tomto případě ale odmítla Elinu Avanesjanovou, která nově reprezentuje Arménii.

Foto: Profimedia.cz

Elina Svitolinová odmítá podat ruku Aryně Sabalenkové z Běloruska na French Open 2023.

Článek

Na turnaji v mexickém Monterrey Open se obě hráčky střetly v osmifinále. Bývalá světová trojka zvítězila ve dvou setech 6:4, 6:3. Místo obvyklého rituálu po konci tenisového zápasu zamířila ke své lavičce, jako by se chystala na klasickou výměnu stran.

Svitolinová tak rozšířila svoji sbírku hráček, kterým odmítá podat ruku. K tomuto rozhodnutí ji podnítila válka, kterou proti její zemi vede Rusko.

„Pro mě je zcela samozřejmé nepotřást si rukou, když mám tolik přátel v první linii bojujících za Ukrajinu. Dokážete si představit, že mě sledují, jak soutěžím, a vidí, jak si podávám ruce, jako by se nic nestalo? V tomto smyslu musí být moje pozice jasná,“ vyjádřila svůj postoj Elina Svitolinová, která v úvodu války dokonce odmítla nastoupit proti ruské soupeřce.

Diváky zprvu její gesto zarazilo, postupem času si zvykli, přestože s ní nesouhlasí. Dříve na ni dokonce pískali a vysmívali si jí.

„Čekala jsem to a nebylo to pro mě překvapení.“

Arménie je v tom ale nyní nevinně. Avanesjanová obdržela arménské občanství teprve před měsícem. Buď to Svitolinová nezaznamenala, nebo jí nemůže zapomenout, že pochází z Ruska.

Zdá se, že svojí neznalostí situace si ze své strany odklonila další tenisové příznivce.

Ti se domnívají, že měla vyjádřit jednapadesáté hráčce světa respekt za hru. Fanoušci považují chování Svitolinové za absurdní. Podle nich měla prokázat sportovního ducha a zástupkyni Arménie, která se do válečného konfliktu nijak nezapojuje, ruku podat.

Tenisová veřejnost je nyní v rozpacích a klade si otázku: Jak to, že Eleně Rybakinové ruku podala? Stalo se tak letos po čtvrtfinále ve Wimbledonu. Přitom Rybakinová se rovněž narodila v Rusku. Stejně jako Avanesjanová přijala občanství jiné země. V jejím případě Kazachstánu. I když je pravda, že dávno před ruskou agresí.

K jejím „nejcennějším“ skalpům patří sportovní ponížení běloruské hvězdy Aryny Sabalenkové. S ní si nepoděkovala za hru ve čtvrtfinále loňského French Open.

Karty se obrátily o měsíc později ve Wimbledonu. Victoria Azarenková po duelu se Svitolinovou předvídala situaci. Rychle si potřásla rukou s rozhodčí na empiru a zamířila do šaten.

Na pozápasové tiskové konferenci Běloruska upřesnila, že jen respektovala rozhodnutí Svitolinové, místo aby na ni čekala, jak je zvykem.

Zítra se Ukrajinka potká ve čtvrtfinále v Monterrey s českou olympioničkou Lindou Noskovou. Jedno je jisté. S ní si ruku podá…

Související témata:
  Skreč Popyrin - Macháč Skreč konec
20240912T19 : 00:00+0200
Popyrin vs. Macháč
Popyrin vs. Macháč
Popyrin
Macháč
  6 : 2, 6 : 7, 6 : 3 Kokkinakis - Menšík 6 : 2, 6 : 7, 6 : 3 konec
20240912T16 : 00:00+0200
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis
Menšík
  Ebden, Purcell - Menšík, Pavlásek dnes 20 : 00
20240912T20 : 00:00+0200
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell
Menšík, Pavlásek