Hlavní obsah

Rozpumpovaný Macháč omráčil světovou dvojku. Můj tenis je teď skvělý, hlásí z Číny

Aktualizováno

Hrát proti nejlepším, soupeřit s nimi, porážet je. Tenista Tomáš Macháč si na tisícovce v Šanghaji připsal jeden z nejlepších výsledků kariéry. Světovou dvojku Španěla Carlose Alcaraze přemohl ve čtvrtfinále za necelé dvě hodiny 7:6 a 7:5. Ze strany 23letého Čecha to byl zcela ohromující výkon.

Sestřih zápasu Macháč - AlcarazVideo: sntv

Článek
Fotogalerie

„Věděl jsem, že úroveň mého tenisu bude skvělá, protože momentálně hraju určitě nejlíp (v životě),“ tvrdil sebevědomím napumpovaný Macháč, na jehož tenis se valí superlativy z celého světa.

„Tommyho Paula jsem v minulém utkání porazil neuvěřitelným výkonem. S takovými soupeři musíte hrát na vysoké úrovni, jinak vás vyprovodí 6:2, 6:3 a jedete domů. Jiná možnost není. Jsem šťastný, že se mi podařilo to zvládnout takhle na dva sety,“ zářil vítěz, který v semifinále turnaje zkusí minimálně potrápit i světovou jedničku Itala Jannika Sinnera.

Pro Macháče byl duel s Alcarazem tak trochu odvetou za nepovedenou valencijskou kvalifikaci Davis Cupu, kde Češi skončili poslední ve skupině. Macháč sice proti španělské jedničce v úvodní hrací den získal první set v tie breaku, ale pak ho přepadly křeče a naděje se rozplynuly.

„Z toho zápasu si můžu vzít jen pozitivní věci. Hrál jsem rychleji než Alcaraz, což se cení,“ řekl ve Valencii na otázku Sport.cz Macháč, který se v Číně čtyřnásobného grandslamového šampiona a vítěze nedávného turnaje v Pekingu nezalekl. Vyplatilo se mu riskovat. Kromě 42 nevynucených chyb totiž předvedl i 31 vítězných úderů, mnohdy z říše snů. Jeho naskočený forhend si vyloženě říká o ochrannou známku. Na celkový počet míčů Macháč vyhrál 81:79 a utnul Alcarazovu sérii 12 výher v řadě.

„Věděl jsem, že mám šanci Carlose porazit, ale člověk nikdy neví, i když má set a vede 5:4, tak k vítězství to je pořád daleko. V Davis Cupu jsem proti němu hrál skvělý tenis, vydržel jsem to ale jen set. Tentokrát mi to vyšlo na dva,“ pousmál se Macháč, který naprosto zkušeně ovládl závěrečný game, ale výhru nijak bláznivě neslavil.

Letošní sezona je pro aktuální českou jedničku každopádně průlomová a výhra nad Alcarazem pak druhou proti soupeři z top 5. V Ženevě na antuce už Macháč dokázal přehrát i Novaka Djokoviče. V live žebříčku ATP se posunul až na 25. místo, do výšin, kde dosud nikdy nebyl.

Jeho šanghajská mise však nekončí. Olympijský vítěz v mixu si úroveň své singlové formy vyzkouší i proti momentálně nejlepšímu hráči planety Sinnerovi. Když se spolu utkali na jaře ve čtvrtfinále v Miami, Macháč podlehl 4:6, 2:6. Ale to ještě nebyl zdaleka tak sebejistý.

„Těším se na to. Opravdu si to užívám a jsem rád, že můžu hrát proti nejlepším,“ líčila česká kometa.