Hlavní obsah

Rozchod ve zlém? S tenistkou měnící občanství máme dobrý vztah, zní z Přerova

Překvapení, údiv, občas nechápavé reakce. Rozhodnutí dvacetileté rodačky z Olomouce Lindy Klimovičové přijmout polské občanství rozčeřilo hladinu českého tenisu. S klubem Precheza Přerov, za který naposled nastupovala, se ale 184. hráčka světového žebříčku neloučí ve zlém.

Foto: Profimedia.cz

Tenistka Linda Klimovičová (archivní snímek)

Článek

„Ano, Lindin krok mě taky překvapil, ale máme dobrý vztah, takže za nás bude hrát dál extraligu a měla by se tu i částečně připravovat,“ řekl Sportu.cz prezident přerovského klubu Petr Huťka ml.

Klimovičová, která v letech 2019-2023 působila v Prostějově, má však od tohoto týdne oficiálně polské občanství a bude působit v rámci BKT Advantage Bielsko-Biała.

O svém ‚přestupu‘ nechce vítězka pěti turnajů ITF zatím veřejně komunikovat. Proti českému žebříčku, kde byla jedenáctá, si v polském rankingu polepší na pátou pozici. Dá se očekávat, že přiláká zájem jiných sponzorů, mnohem blíž bude mít i k případné nominaci na Billie Jean King Cup.

„Linda se určitě ještě bude zlepšovat, má na to být v první stovce,“ je přesvědčený Huťka, který juniorskou semifinalistku Wimbledonu v Přerově přijal, když byla kolem pětistého místa ve WTA.

Sportovní ředitel Českého tenisového svazu Jan Stočes byl během pátku v kontaktu s novým klubem Klimovičové a podle jeho vyjádření není za přesunem hráčky nespokojenost s přístupem ČTS a nejde o nic negativního směrem k českému tenisu. „Za jejím odchodem do Polska jsou privátní důvody pramenící z jejích osobních klubových zkušeností,“ uvedl pro Sport.cz Stočes.

„My určitě nejsme tím klubem, kde by měla problémy,“ upozornil ovšem přerovský šéf Huťka.

V návaznosti na celou „kauzu“ bude nový předseda ČTS Jakub Kotrba usilovat o přípravu reprezentačních smluv, v nichž má být zakotveno, že hráči, kteří budou čerpat státní podporu, jsou vázáni povinností reprezentovat. „Pokud se rozhodnou pro změnu občanství, budou muset svou dosavadní přípravu v České republice uhradit,“ vyhlásil lídr tenisového svazu.

Měli by podle vás čeští tenisté, kteří změní občanství, uhradit dosavadní přípravu v ČR?
Ano
86,3 %
Ne
13,7 %
Celkem hlasovalo 23875 čtenářů.
Související témata: