Hlavní obsah

Rakušanka Grabherová se v Rabatu dostala poprvé do finále turnaje WTA

Aktualizováno

Rakouská tenistka Julia Grabherová si v 26 letech zahraje poprvé finále turnaje WTA. V Rabatu dnes ve svém prvním semifinálovém utkání na elitním okruhu porazila Argentinku Julii Rieraovou 6:1, 3:6, 7:6. O titul se v sobotu utká s vítězkou zápasu mezi nasazenou dvojkou Američankou Sloane Stephensovou a Italkou Luciou Bronzettiovou.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská tenistka Julia Grabherová

Článek

Grabherová, které patří ve světovém žebříčku 74. místo, v pondělí poprvé nakoukne do první šedesátky. V případě finálového úspěchu se stane první rakouskou vítězkou turnaje WTA po deseti letech.

V červenci 2013 triumfovala Yvonne Meusburgerová v Bad Gasteinu po finálové výhře nad Andreou Hlaváčkovou.

Norrie titul v Lyonu neobhájí

Loňský vítěz tenisového turnaje v Lyonu Brit Cameron Norrie ztroskotal tentokrát v semifinále. Obhájce titulu a finalista z roku 2021 prohrál s Argentincem Franciscem Cerúndolem hladce 3:6, 0:6.

Čtvrtý nasazený hráč smetl turnajovou dvojku za 73 minut a uspěl i ve druhém letošním vzájemném zápase. Také nedávno v Monte Carlu neztratil s Norriem ani set.

Cerúndola čeká třetí finále na okruhu ATP a znovu na antuce. Předloni v Buenos Aires neuspěl, loni v červenci získal titul v Bastadu.

Soupeřem 28. hráče světového žebříčku bude osmnáctiletý Arthur Fils, který je v pořadí ATP na 112. místě. Francouzský tenista zdolal po takřka tříhodinové bitvě o tři roky staršího Američana Brandona Nakashimu 7:5, 4:6, 7:6 a ve finále bude debutovat.

Dimitrov je v Ženevě po pěti letech ve finále turnaje ATP

Bulharský tenista Grigor Dimitrov se po více než pěti letech opět probojoval do finále turnaje ATP. V Ženevě porazil druhého nasazeného Američana Taylora Fritze 3:6, 7:5, 7:6. Světovou devítku udolal 33. hráč žebříčku po téměř třech hodinách.

O titul se utká s Nicolásem Jarrym, čtvrtfinálovým přemožitelem turnajové jedničky a vítěze předchozích dvou ročníků ženevského turnaje Nora Caspera Ruuda. Chilan porazil Němce Alexandera Zvereva a v pátém finále kariéry bude usilovat o třetí trofej, druhou letošní po březnovém triumfu na domácí antuce v Santiagu de Chile.

Dimitrov porazil Fritze poprvé v kariéře a vyrovnal vzájemnou bilanci na 1:1. Poprvé v sezoně si poradil se soupeřem z top ten a čeká ho první finále od února 2018, kdy neuspěl v boji o titul v Rotterdamu proti Švýcarovi Rogeru Federerovi. Dosud poslední osmý triumf na ATP Tour si bulharský tenista připsal v listopadu 2017 v Londýně na Turnaji mistrů.

Svitolinová si ve Štrasburku zahraje první finále po mateřské pauze

Bývalá světová trojka Elina Svitolinová si na tenisovém turnaji ve Štrasburku zahraje první finále po mateřské pauze. Ukrajinská hráčka, která se vrátila na kurty v dubnu půl roku po narození dcery, zdolala v semifinále domácí Claru Burelovou po obratu 4:6, 7:5, 6:3.

O 17. titul v kariéře se Svitolinová, která ve Štrasburku triumfovala v roce 2020, ve finále utká s Annou Blinkovovou. Ruska vyřadila sedmou nasazenou Američanku Lauren Davisovou po setech 6:2, 6:2 a bude hrát o svou druhou trofej.

Svitolinová, která je aktuálně až 508. hráčkou světového žebříčku, prohrávala s Burelovou ve druhém setu už 1:4 a byla blízko vyřazení. Koncovku ale zvládla lépe než soupeřka, která fyzicky odpadla, a rodačka z Oděsy po téměř dvou a půl hodinách slavila postup.

Turnaj žen v Rabatu (antuka, dotace 259.303 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Grabherová (Rak.) - Rieraová (Arg.) 6:1, 3:6, 7:6 (8:6)
Bronzettiová (It.) - Stephensová (2-USA) 6:1, 6:1
Čtyřhra - finále:
Santamariaová, Sizikovová (USA/Rus.) - Marozavová, Gamarraová Martinsová (4-Běl./Braz.) 3:6, 6:1, 10:8
Turnaj žen ve Štrasburku (antuka, dotace 225.480 eur):
Dvouhra - semifinále:
Blinkovová (Rus.) - Davisová (7-USA) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Krawczyková, Olmosová (2-USA/Mex.) - Mihalíková, KOLODZIEJOVÁ (SR/ČR) 6:4, 5:7, 10:4.
Turnaj mužů v Lyonu (antuka, dotace 630.705 eur):
Dvouhra - semifinále:
F. Cerúndolo (4-Arg.) - Norrie (2-Brit.) 6:3, 6:0
Fils (Fr.) - Nakashima (8-USA) 7:5, 4:6, 7:6 (7:5)
Kvalifikace na grandslamový turnaj Roland Garros v Paříži:
Ženy - 3. kolo:
B. FRUHVIRTOVÁ (29-ČR) - Robbeová (Fr.) 6:3, 6:0
BEJLEK (ČR) - Hrunčáková (19-SR) 6:4, 6:4
Turnaj mužů v Ženevě (antuka, dotace 630.705 eur):
Dvouhra - semifinále:
Dimitrov (4-Bulh.) - Fritz (2-USA) 3:6, 7:5, 7:6 (7:2)
Jarry (Chile) - Zverev (3-Něm.) 7:6 (7:3), 6:3.
Související témata: