Hlavní obsah

První italská jednička v tenisových dějinách. Sinner nastartoval novou éru

Jestli vyhraje, nebo prohraje ostře sledované semifinále French Open s Carlosem Alcarazem, může být Janniku Sinnerovi v jednom aspektu úplně jedno. Po odstoupení zraněného Novaka Djokoviče je jasné, že v novém vydání žebříčku ATP bude mít Itálie poprvé v historii nejlepšího tenistu planety.

Sestřih zápasu Dimitrov - SinnerVideo: sntv

Článek

„Byl to můj dětský sen, ale dlouho jsem nevěřil, že tenis je můj sport, protože jsem hodně lyžoval. Když jsem si ve 13 letech vybral tenis, šíleně jsem se obětoval a stále obětuji. Tohle je velký úspěch a možná největší, jaký může hráč mít. Byl to skvělý okamžik, když jsem se to dozvěděl. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ prohlásil 22letý čahoun z Tyrol.

Vítěz French Open 1976 Adriano Panatta to dotáhl maximálně na čtvrtou příčku, jeho souputník Corrado Barazzutti na sedmou. Nedávný finalista Wimbledonu (2021) Matteo Berrettini vyšplhal na šestou pozici, ale nikdo z Italů nenechal pod sebou kompletní konkurenci.

Korunovační klenoty pro krále tenisového okruhu jsou v dobrých rukách. Po triumfu na Australian Open ovládl Sinner turnaje v Rotterdamu a v Miami.

„Být prvním hráčem světa, to se nestane za týden, ale musíte být nejlepší celých dvanáct měsíců. Nejpozději od Melbourne ale bylo jen otázkou času, kdy se Sinner stane jedničkou,“ mínil jeden z jeho předchůdců, Němec Boris Becker. „Je to každopádně historický okamžik a Itálie ho bude oslavovat.“

Přechod na antuku dal však Sinnerovi dost zabrat. Na turnaji v Madridu ze zdravotních důvodů odstoupil.

„Bylo to těžké období. Před grandslamem jsem se rakety nedotkl skoro tři týdny. Měl jsem devět dní na přípravu a šlo to velmi pomalu. Kdybych se svým týmem věděl, že budu v semifinále, bral bych to všema deseti,“ řekl italský sympaťák, který v Paříži zatím ztratil jediný set s domácím Moutetem, ale ve čtvrtfinále působivě zpacifikoval Bulhara Dimitrova.

„Byl velmi konzistentní a hrál skvěle. Velmi na mě zapůsobilo všechno, co dělal. Jeho podání je zbraní i na antuce, velmi dobře se pohybuje. Sází dropshoty ve správný čas a je jen velmi málo úderů, které netrefí dobře,“ oceňoval trojnásobný vítěz French Open Mats Wilander. Už v tuto chvíli je jisté, že Roland Garros bude mít v kolonce nové jméno šampiona. A všeobecně se očekává, že by to měl být právě vítěz semifinálového duelu Sinner-Alcaraz.

„Tohle je teprve ten pravý začátek nové éry mužského tenisu,“ prohlásila komentátorka Eurosportu a bývalá hráčka Barbara Schettová.

Nemělo by se ale zapomínat na odstoupivšího zraněného krále, který v tenisovém světě panoval dohromady rekordních 428 týdnů, což je celkem víc než osm let…

„Djokovičovo zranění je špatnou zprávou pro jeho fanoušky a já jsem jedním z nich. Problémy s kolenem měl už na několika posledních turnajích, ale nikdy o nich nemluvil. Natržený meniskus je ale vážné zranění a samozřejmě se nabízí otázka, zda je nutná operace,“ řekl Becker.

„Fotbalisté ho mívají často a do zítřka to nezmizí. Wimbledon začíná za čtyři týdny. Pak olympijské hry za šest, sedm týdnů. Tohle je nejhorší možná doba na zranění. Zvlášť když je to tak ošklivé. V Novakově táboře se teď bude hodně diskutovat o tom, jaká je správná léčba. Po operaci, pokud ji bude potřebovat, musíte nejdřív chodit o berlích, ochabují vám svaly. Trvá týdny, ne-li měsíce, než máte v koleno opět stoprocentní důvěru. Je to strašně obtížná situace,“ obává se konsekvencí německý vítěz šesti grandslamů.