Hlavní obsah

Wimbledonský happy end. Z pracovníka na letišti tenisovým králem

Tihle dva se hledali, až se našli. Oba vítězové letošního Wimbledonu ve čtyřhře si vyzkoušeli život obyčejných lidí. Finský tenista Harri Heliovaara pracoval na letišti a jeho parťák Henry Patten si vyzkoušel brigádu právě na půdě, kde teď zažil největší úspěch své kariéry. Zaznamenával body nejen svých soupeřů pro poskytovatele turnajových statistik.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

V tu chvíli nebylo šťastnějšího páru na světě. Harri Heliovaara (vlevo) a Henry Patten vyhráli nejcennější tenisovou trofej.

Článek

Finský lev se jmenuje Harri Heliovaara. V roce 2013 dal tenisu sbohem a z kurtů se přesunul na helsinské letiště, kde od brzkých ranních hodin pracoval jako průvodce cestujících. Objevil se rovněž v managementu a na svém kontě má také stáže v oblasti soukromého kapitálu. Profesionální raketu vzal do ruky po čtyřech letech odmlčení.

„Excelové listy v kanceláři se fakt nedají s tenisem srovnávat,“ pravil první finský wimbledonský vítěz pro web Tennis.com.

Jeho neobvyklé životní epizodě v profi sportu se věnoval také odborný pořad Debl, který má pod palcem stanice Premier Sport.

„Je neskutečné, co Heliovaara dokázal. On byl docela dobrý v juniorech. My jsme dokonce stejně staří. Když se vracel, tak jsme spolu hráli ve čtyřhře. A jeden turnaj jsme i vyhráli. Jinak on to měl v ruce už v juniorech. Ale říkal, že se mu tenis finančně nevyplácel. Pak sehnal nějakého sponzora a znovu to zkusil,“ vysvětluje Roman Jebavý, expert pořadu i na čtyřhru.

Zmíněný debl spolu vyhráli v roce 2021 na antuce v Barceloně.

„Myslím, že už před dvěma lety uhrál s Glasspoolem nějaké semifinále. Startovali spolu na Turnaji mistrů. S Pattenem si sedli. Pro mě to bylo strašné překvapení. Porazili fakt dobré týmy. A potvrdili, že v tenise je všechno možné,“ kroutí hlavou Jebavý.

Britský zázrak se díky úspěšnému prokousávání wimbledonským pavoukem stal miláčkem publika. Dá se říct, že se ocitl na druhé straně barikády. Henry Patten totiž před lety na letní brigádě ve Wimbledonu zaznamenával data pro turnajové statistiky IBM.

„Nedávno jsem viděl svoji bývalou šéfovou Helen Wealovou. Potkali jsme se a já jí povídal, že jsem docela rád, že teď hraju místo toho, abych za ně dělal statistiky,“ uvedl Patten pro Tennis.com.

Nad jeho zvláštním wimbledonským spojením žasne i Roman Jebavý.

„Patten byl na college. Vystudoval školu v Americe a rovnou šel hrát debly. Singly vůbec nezkoušel.“

V tenisovém pořadu Debl analyzovali senzační triumf v mužské čtyřhře.Video: Premier Sport

Číslo třináct navždy zůstane šťastnou cifrou dvou borců, kteří se vydali po stejné cestě teprve před třemi měsíci. Na turnaji v Maroku se dohodli, že to zkusí. Spolupráce začala klapat a ovoce sklidili hned v první sezoně. Přesně 13. července 2024. Jako Barbora Krejčíková v ženském singlu.

Ve wimbledonském turnaji prokázali pevné nervy a trpělivost, kterou získali v civilním zaměstnání. Už ve čtvrtfinále měli namále. Se čtvrtým nasazeným párem Arevalo, Pavič prohráli první set. Druhý vydřeli v tiebreaku a třetí v supertiebreaku.

Ve finále, které trvalo bez osmi minut tři hodiny, utavili Purcella s Thompsonem. Všechny sady dospěly do zkrácené hry. Finsko-britská dvojice dokonce ve druhé sadě odvracela tři mečboly. V dalším supertiebreaku naopak druhý využila.

„Přiznávám, že jsme měli trochu štěstí,“ podotkl bezprostředně po zisku nejprestižnějšího grandslamu Heliovaara a jeho kolega se dojatě rozpovídal: „Vůbec si neuvědomuji, co se stalo. Myslím, že Harri to má podobně. Pro mě je nejzvláštnější vyhrát před tolika lidmi, kteří přišli. Před tolika členy mé rodiny a mými nejlepšími přáteli.“

Letošní Wimbledon znovu potvrdil, že ve sportu není o překvapení nouze. Kromě Carlose Alcaraze jsou všichni vítězové více či méně nečekaní.

Související témata: