Hlavní obsah

Připravený, smířený. Hlava by chtěla, tělo nesouhlasí, loučí se Murray

Aktualizováno

Ovace nebraly konce, i když jejich adresát právě prohrál zápas prvního kola wimbledonské čtyřhry. To, že se konal na centrkurtu, jen dokládá, jaká tenisová persona sklízela potlesk diváků. Svému oblíbenému turnaji dává sbohem bývalá světová jednička a britský miláček Andy Murray.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Brit Andy Murray

Článek

S bratrem Jamiem nestačili na australskou dvojku Hijikata, Peers (6:7, 4:6), ale vítězové, při vší úctě, moc lidí v tu chvíli nezajímali. Murray měl co dělat, aby se nerozplakal, v hledišti se však za slzy nestyděla jeho matka Judy ani manželka Kim, se kterou má dvojnásobný wimbledonský šampion (2013, 2016) čtyři děti.

Murray se v posledních sezonách tvrdošíjně snažil odvrátit nevyhnutelné. Před pěti lety mu lékaři vyměnili kyčelní kloub, od té doby to na grandslamech dotáhl maximálně do třetího kola. Občas jeho zápasy připomínaly spíš pokus o sebedestrukci. Tak moc usiloval o návrat na tenisový piedestal.

„Kdybych věděl, že to moje tělo zvládne, hrál bych dál,“ prohlásil Murray. Jenže je tu velké ALE. Před třinácti dny britskému tenistovi odstranili cystu na páteři. Hodně se snažil, aby byl připravený na utkání prvního kola dvouhry s Tomášem Macháčem, jenže už to nešlo.

„Jsem připraven skončit, protože už nemohu podávat výkony na takové úrovni, na jaké bych chtěl. Mám rád cestování, turnaje, tréninky, snahu zlepšovat se, všechny tyhle věci. Ale vím, že už je čas. Jsem na to připravený,“ prohlásil Murray, za kterým na kurt přišly hvězdy současné i minulé: John McEnroe, Martina Navrátilová, Conchita Martinezová, Iga Šwiateková, Holger Rune, Cameron Norrie, Tim Henman…

Murray se objal i se svým velkým rivalem Novakem Djokovičem, s nímž odehrál 36 zápasů a jedenáct vyhrál. Z velké čtyřky, která udávala tón v posledních dvou tenisových dekádách, zanedlouho bude hrát už jen srbská superstar.

Roger Federer (42) svou kariéru definitivně ukončil, Rafael Nadal (38) se do cílové pásky také blíží. Stejně jako Murray, kterého ve Wimbledonu čeká v sobotu ještě duel mixu po boku Emmy Raducanuové. A následně si střihne pařížský start na svých pátých olympijských hrách, které vyhrál v Londýně 2012 a v Riu 2016.

„Byly to roky vzestupů a pádů. Pokaždé to nebylo dokonalé, ale vždycky jsem ze sebe vydal maximum. Na to jsem hrdý,“ prohlásil vítěz 46 turnajů ATP. Ten premiérový získal v roce 2006, poslední před pěti lety. Byla to úchvatná kariéra, i když v závěrečné fázi hodně bolela.

Související témata:
  Collinsová - Krejčíková dnes 17 : 30
20240708T17 : 30:00+0200
Collinsová vs. Krejčíková
Collinsová vs. Krejčíková
Collinsová
Krejčíková
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.