Hlavní obsah

Před 5 lety senzace, letos jako hvězda. Vondroušová na osudovém místě začala suverénně

Talent od boha, jen trochu křehká a moc často zraněná, aby se prosadila do špičky, říkávalo se o ní. V roce 2019 ale tenistka Markéta Vondroušová na Roland Garros poprvé naplno předvedla, že to jde. Tehdejší finalistka je opět na místě činu, aby vylepšila sezonu, která zatím neprobíhá podle jejích představ.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Markéta Vondroušová se na svůj forhend mohla spolehnout.

Článek
Fotogalerie

První kolo jí ale na French Open vyšlo výborně. Se Španělkou Rebekou Masárovou vyběhla světová šestka a loňská wimbledonská šampionka za 76 minut 6:1 a 6:3, když jen jednou přišla o servis a vyrobila pouze 11 nevynucených chyb. Ve druhé rundě bude velkou favoritkou i proti Američance Katie Volynetsové.

„Na první kolo dobré,“ řekla vítězka isport.cz. „Za poslední týdny to byl jeden z lepších zápasů.“

Před pěti lety bylo pro Vondroušovou ještě všechno jinak. Teprve devatenáctiletá hráčka při svém prvním velkém průlomu přehrála čtyři nasazené soupeřky - Španělku Suárezovou-Navarrovou, Lotyšku Sevastovovou, Chorvatku Martičovou a v semifinále i Britku Kontaovou. Až v titulovém souboji ji semlela atmosféra a jasně podlehla Australance Bartyové.

Po loňském triumfu v All England Clubu už má ale Vondroušová status grandslamové šampionky a na zádech terč pro své soupeřky.

„Budu obhajovat hodně bodů a turnajů je strašně moc. Bude to náročné, ale musím se snažit program uzpůsobovat tomu, aby výkony byly kvalitní a byla jsem plná sil,“ tvrdila nejlepší česká sportovkyně roku 2023.

Foto: Stephanie Lecocq, Reuters

Markéta Vondroušová se raduje z postupu do druhého kola.

Ten letošní však začala rozpačitě. Na Australian Open vypadla už v prvním kole s Ukrajinkou Jastremskou, výsledek hodný svého renomé uhrála jen postupem do semifinále ve Stuttgartu, kde vyřadila i běloruskou hvězdu Arynu Sabalenkovou.

Před French Open tak měla sezonní bilanci 11:8. A k tomu jedno přání: na oblíbené antuce zase nahodit motory, které ji vynesly do top 10. I kvůli tomu, že se do Paříže tento rok ještě vrátí na olympiádu.

„Je to velká výzva. V Tokiu jsem hrála finále a hrozně jsem si to užívala,“ tvrdila stříbrná medailistka z roku 2021. „Bylo to bohužel bez lidí a takové smutné. Paříž je ale na tohle skvělá, pro mě je to speciální místo, kde je super atmosféra. A olympiáda je pro každého hrozně velká věc,“ líčila Vondroušová. Naladit se na ni může už během příštích dnů.