Hlavní obsah

Pozice světové jedničky je pro Šwiatekovou jako výhra na grandslamu

Polská tenistka Iga Šwiateková považuje posun na první místo světového žebříčku za stejný úspěch jako předloňský triumf na Roland Garros. Nyní je však na větší tlak i pozornost mnohem lépe připravená.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Polská tenistka Iga Šwiateková při triumfu v Indian Wells.

Článek

Dvacetiletá Šwiateková se stane novou světovou jedničkou v pondělí. Na prvním místě pořadí WTA vystřídá Australanku Ashleigh Bartyovou, která v pětadvaceti letech nečekaně ukončila kariéru.

A zatímco po předloňském triumfu na pařížském grandslamu měla Šwiateková problémy vyrovnat se s náhlou pozorností médií, sponzorů i fanoušků, nyní je na další výrazný úspěch v kariéře připravená.

"Myslím, že tohle a Roland Garros jsou srovnatelné úspěchy. Ale teď mám větší očekávání, radost, protože tehdy jsem vůbec netušila, co mě čeká a jak se s tím vyrovnám," citovala Šwiatekovou agentura Reuters.

"Teď cítím, že jsem na to připravená. Po titulu z Paříže jsem o sobě hodně pochybovala, ale teď všechno vidím pozitivně. Po Roland Garros to byl hrozný chaos," přidala vítězka pěti turnajů.

Šwiatekové, která ve čtvrtfinále probíhajícího turnaje v Miami nastoupí proti Petře Kvitové, pomohla spolupráce se sportovním psychologem. "Dřív pro mě byla prohra konec světa, teď jsem na nepříjemné situace připravená," uvedla.

"A po Roland Garros jsme se také začali připravovat na to, jak se vyrovnat s případným úspěchem. Očekávání okolí se mi už podařilo vyblokovat, ale vždycky jsem měla problém spíš s nároky, které jsem měla sama na sebe," řekla Šwiateková.