Hlavní obsah

Povyk kolem Muchové. Legenda složila Češce kompliment a hned to schytala

Stejná bilance, stejný výsledek? S Brazilkou Beatriz Haddad Maiaovou má Karolína Muchová před vzájemným duelem na US Open totožné zápasové skóre (3:0), jako měla před osmifinále s Jasmine Paoliniovou. Světovou pětku v pondělí roznesla za necelých 70 minut. Uvidíme ve středu něco podobného od české tenistky i ve čtvrtfinále?

Karolína Muchová přešla přes Italku Paoliniovou do čtvrtfinále US OpenVideo: sntv

Článek

Naposled se s Brazilkou potkaly loni v Cincinnati a dopadlo to 6:7, 6:1, 6:4 pro Muchovou. „Z obou stran dobrý zápas. Výsledek určily maličkosti,“ tvrdila 28letá Haddad Maiaová, která mezi nejlepších osm tenistek newyorského grandslamu postoupila po úspěšné bitvě s bývalou světovou jedničkou Caroline Wozniackou.

Muchová ale zatím v Corona Parku kosí soupeřky na potkání. Její výkon proti letošní finalistce Roland Garros a Wimbledonu Paoliniové byl oslnivě dominantní. Žádná krize ani náznak zaváhání.

„Muchová je skvělá hráčka,“ ví dobře Haddad Maiaová. „Je to jedna z nejlepších tenistek na světě. Dobře se pohybuje, má kvalitní servis, výborně returnuje. Vím, že to bude těžká bitva,“ soudí.

Muchové tolik nezáleží na tom, kolikátá je na světovém žebříčku. Když Brazilku porazila dvakrát 6:4 před dvěma lety v Ostravě, figurovala až na 189. pozici a její soupeřka byla patnáctá. Češka i nyní jako 52. na světě pořád disponuje pestrým úderovým rejstříkem, skvěle je na tom technicky i silově. Americkou legendu Chris Evertovou to inspirovalo k tomu, aby o Muchové řekla, že předvádí mužský tenis, což hráčka ze Štvanice brala jako pochvalu.

„Hraje jako chlap. Chce tak hrát. Muži mají lepší podání než ženy, většinou mají i lepší voleje, trochu lépe se pohybují,“ rozebírala 69letá Američanka, která to ale za své vyjádření hned schytala od tuniské tenistky Uns Džábirové.

„Muchová je úžasně talentovaná hráčka. Nemusí být muž, aby měla skvělý servis, volej nebo pohyb. Můžeme prosím přestat se stereotypy na základě pohlaví?“ napsala trojnásobná grandslamová finalistka na síti X a Evertová pak sepsala omluvu… „Nechtěla jsem vás urazit, to rozhodně nebyl můj záměr. Síla, pohyblivost a atletičnost se tolik zlepšily a mnoho žen, se kterými vedu rozhovory, má mužské idoly, kterým se touží podobat.“

Haddad Maiaová teď bude dumat, jak na „mužský“ tenis Muchové vyzrát. V New Yorku se obdivovatelka Gustava Kuertena dostala do čtvrtfinále ženské dvouhry jako druhá Brazilka v historii po Marii Buenové (1968). „Je skvělé vidět, že jsem teď pro spoustu krajanů inspirací,“ řekla tenistka ze Sao Paula, jež loni vyskočila na desáté místo na světě, když postoupila do semifinále French Open.

Před letoškem přitom levoruká Haddad Maiaová ve Flushing Meadows nikdy nedošla dál než do druhého kola. Čtvrtfinále newyorského grandslamu je pro 22. hráčku WTA významný úspěch, ale u něj by mohlo zůstat. I když natěšená Jihoameričanka před duelem s Muchovou říká: „Cítím se připravená.“

Související témata: