Hlavní obsah

Plíšková před US Open: Chci hrát s nejlepšími

Již jen několik desítek hodin zbývá do startu posledního grandslamového turnaje roku. V pondělí se otevřou brány slavného US Open a fanoušci se už nyní můžou těšit na pokračování řady tenisových příběhů, které zde napíšou své další kapitoly. Jedním z nich bude i ten o Karolíně Plíškové, která právě v nejlidnatějším městě Spojených států získala svůj největší tenisový úspěch, když si zde v roce 2016 zahrála o titul.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Karolína Plíšková během turnaje v Cincinnati

Článek

Stále na svůj první grandslamový titul čeká. A v dvaatřiceti letech už to na velké splnění snu nevypadá. Přesto se Karolína Plíšková do Flushing Meadows těší. Právě zde si totiž zahrála v roce 2016 o zmiňovaný titul z turnajů velké čtyřky, druhou možnost, také neúspěšnou, si připsala již jen ve Wimbledonu o pět let později.

Karolína Plíšková je tenisovými odborníky stále brána jako jedna z nejlepších světových tenistek, která nikdy nezískala grandslamový titul. Na newyorských kurtech se letos představí už podvanácté. Pro „esovou královnu“, jak se české ranařce kvůli dělovému podání přezdívá, však US Open jednoznačně patří k nejúspěšnějším grandslamům.

„Čím jsem starší, tím mám paradoxně radši pomalejší povrchy. Ale na druhou stranu rychlé kurty jsou dobré pro můj servis a ploché údery, takže uvidíme. Cítím se dobře, nenechám se vytočit nepodstatnými věcmi, takže to snad bude v pořádku,“ říkala s úsměvem pro tennis.com bývalá světová jednička.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Karolína Plíšková v generálce na US Open vypadla ve 2. kole.

Lounská rodačka letos ovládla turnaj Transylvania Open v Rumunsku, což byl už její sedmnáctý kariérní vavřín. „Tento rok je jako na houpačce, zažila jsem skvělé týdny, ale taky propady. Cítila jsem, že hraju dobře, ale odměna nepřišla. Často jsem měla smůlu na soupeřky v prvních kolech. A to především na grandslamech,“ pokračuje česká hvězda, které v současné době patří 36. příčka.

A její letošní rivalky? V prvním kole Australian Open se jí do cesty postavila světová čtyřka Elena Rybakinová, na French Open bývalá třetí hráčka světa Elina Svitolinová a ve Wimbledonu Ruska Šnajderová.

Na svém zatím posledním turnaji v Cincinnati padla Plíšková ve druhém kole s vycházející superstar sedmnáctiletou Ruskou Mirrou Andrejevovou. „Tenis je nesmírně vyrovnaný, a to jak mezi muži, tak ženami. Jeden týden zazáříte, pak rychle vypadnete. Možné je všechno. Myslím, že mně chybí trošku více sebevědomí a štěstí. Téměř všechny zápasy, které jsem prohrála, byly ve třech setech nebo velmi těsné. Potřebuji vyhrát dvě tři utkání v řadě, abych se chytla,“ ví Plíšková.

S motivací však problém nemá. „Miluju tenis, užívám si to. Až tomu tak nebude, skončím. Do té doby chci hrát s nejlepšími a udělám pro to maximum,“ ujišťuje česká legenda.

Prokletí těžkých prvních kol na grandslamech by mohlo Plíškové pomoci zlomit právě US Open, kde ji na úvod čeká 90. hráčka světa Egypťanka Šarífová.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ
narozena:21. 3. 1992
na žebříčku:36.
nejvýše na žebříčku:1. (17.7.2017
hraje rukou:pravou
vyhraných turnajů WTA:17
Prize Money:25 971 050 dolaůr