Hlavní obsah

Největší šampion vysekl Menšíkovi poklonu. Chvílemi jen zíral

Když se po zápase na síti objali, bylo znát, že to není běžná pozápasová rutina dvou soupeřů. Učedník svého mistra sice v šanghajském čtvrtfinále neporazil, ale sedmatřicetiletý grandslamový rekordman Novak Djokovič v praxi zjistil, jak moc se za poslední měsíce devatenáctiletý Jakub Menšík zlepšil.

Sestřih čtvrtfinálového utkání v Šanghaji mezi Novakem Djokovičem a Jakubem MenšíkemVideo: sntv

Článek

„Do poslední chvíle jsme se přetahovali o každý míč,“ uznale prohlásil Djokovič, který postoupil do rekordního, 77. semifinále turnaje Masters 1000 a cílí na svůj jubilejní, stý titul na okruhu ATP.

S Menšíkem srbského tenistu pojí úzký vztah. Vytáhlého teenagera pozval ke společným tréninkům do Bělehradu, když viděl, jak Menšík statečně bojoval s křečemi ve finále juniorky na Australian Open 2022. Od té doby jsou spolu v kontaktu.

„Jakuba sleduji poslední tři roky. Odehráli jsme hodně tréninkových setů a vždycky to byla zábava,“ ujišťoval Djokovič, který se s Menšíkem ale v ostrém souboji utkal vůbec poprvé. A nejspíš zíral, v jakého hráče český mladík během sezony 2024 vyrostl.

„Rok a půl jsem s ním netrénoval, takže jsem teď mohl vidět, proč je jedním z nejlepších servismanů na okruhu,“ řekl srbský šampion. Menšík v zápase napálil 17 es proti Srbovým sedmi. A forhendem dostával favorita do problémů.

„Měl jsem štěstí, že jsem v posledním gamu taky vytáhl pár es, to mi pomohlo. Na konci prvního setu, kdy jsem podával (za stavu 5:4) na vítězství, jsem tak dobře neservíroval,“ tvrdil srbský tenista, který pak sice v tie-breaku vedl 3:0, ale ve zkrácené hře podlehl 4:7. Jenže od druhé sady už Menšík neudržel tak vysokou úroveň hry, a nakonec po dvou hodinách a dvaceti minutách padl 7:6, 1:6, 4:6.

„Ve druhém setu jsme oba měli na začátku fyzickou krizi. Hodně jsme se tlačili, bylo tam dost dlouhých výměn. Ale zůstal jsem pevný,“ cenil si Djokovič, který teď půjde na Američana Taylora Fritze. Ve druhém semifinále pak zkusí Tomáš Macháč zaskočit světovou jedničku Jannika Sinnera.

Pro Menšíka byla však Šanghaj velkým povzbuzením. Vždyť na skvěle obsazeném turnaji vyřadil dva hráče z top 10 – šestku Andreje Rubljova a desítku Grigora Dimitrova. Sám se pak ve světovém žebříčku posune o 14 míst a v jeho novém vydání už bude bušit na brány první padesátky.

Djokovič, jenž letos kromě olympiády ještě nevyhrál žádný turnaj, se díky postupu do semifinále posunul na sedmou pozici pro Turnaj mistrů. Menšíkovi by čínský úspěch měl pomoci ke startu na prosincové akci Next Gen pro hráče do 20 let, která se koná v saúdskoarabské Džiddě.