Hlavní obsah

Ve stopách Krejčíkové. Tenisový supertalent překonal syndrom vyhoření a září

Byla považována za zcela mimořádný talent. Měla se stát novou tváří ženského tenisu, jenže skvěle nastartovaná kariéra dvaadvacetileté Američanky Amandy Anisimovové se zadrhla. Kvůli syndromu vyhoření loni z okruhu na devět měsíců úplně zmizela. Letos však prožívá pohádkový návrat a na prestižním podniku v Torontu napodobila českou wimbledonskou šampionku Barboru Krejčíkovou.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Dojatá Amanda Anisimovová si zahraje v Torontu finále.

Článek

Na turnaji Masters v Kanadě Anisimovová prožívá spanilou jízdu. Z cesty dokázala odklidit postupně světovou dvanáctku Kasatkinovou, sedmnáctku Kalinskou, ve čtvrtfinále za necelou hodinu a půl smetla i hvězdnou Bělorusku Sabalenkovou a v semifinále si poradila i s patnáctou hráčkou rankingu Američankou Navarrovou. Rodačka z New Jersey tak dokázala jako druhá hráčka v sezoně na jednom turnaji přejít přes čtyři soupeřky z top 20.

Tou první nebyl nikdo jiný než česká wimbledonská šampionka Barbora Krejčíková při své dechberoucí cestě All England Clubem.

Anisimovová je nejníže postavenou finalistkou kanadského Masters, v jehož pořádání se střídají Toronto a Montreal, za posledních 40 let. Do turnaje totiž juniorská šampionka Roland Garros vstupovala až jako hráčka číslo 132 světového žebříčku.

„Po dlouhé pauze nikdy nevíte, jak na tom budete. Mým cílem pro letošní sezonu tak bylo dostat se do stovky, což se mi tady podařilo. Budu dál dělat malé krůčky kupředu a jednoho dne snad vyhraju grandslam,“ odtajnila své ambice.

Už finálová účast jí zajistí posun do nejlepší padesátky, pokud však skolí i Američanku Pegulaovou ve finále, vystřídá Kateřinu Siniakovou na 36. příčce.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Američanka Navarrová gratuluje krajance Anisimovové k postupu do finále.

Osmifinalistka letošního Australian Open zažívá na severoamerických hardech skvělé období, už na předchozím podniku ve Washingtonu došla mezi osm nejlepších.

Vloni tomu ovšem bylo přesně naopak. Jednadvacetiletá Anisimovová, v jejímž působivém tenisovém CV už tehdy svítila zelená fajfka u třetího kola na třech ze čtyř grandslamů, ztratila sedm z devíti duelů v hlavních soutěžích a více než slibně rozjetá kariéra se zadrhla. Na okruhu WTA nestačila na často v žebříčku mnohem níže postavené sokyně a po dubnové porážce s Nizozemkou Rusovou v Madridu přerušila kariéru. Oficiální důvod? Syndrom vyhoření. Kdy a jestli se talentovaná Američanka vůbec na kurty vrátí nikdo netušil.

Letos přišel comeback se vší parádou. Do sezony vstupovala jako číslo 373 a musela se potýkat s těžkým losem od úvodních kol. Přesto drží skvělou bilanci 17/9, a to už má za sebou neoblíbenou antuku. Na tvrdých površích se Anisimovová pyšní bilancí 13 výher a 3 porážek a na blížícím se US Open bude patřit do širšího okruhu favoritek.

Související témata: