Hlavní obsah

Podavači ručníků v Číně nestíhají a Djokovič vystartoval. Neuvěřitelné pravidlo, soptí legenda

Hrající tenisová legenda Novak Djokovič se při osmifinálovém utkání turnaje v Šanghaji s Romanem Safiullinem dostal do křížku s rozhodčím. Ignacio Forcadell ho opětovně napomínal pro porušení pravidel časového limitu. A Djoker není jediným hráčem, který si na nové nařízení stěžuje.

Foto: Alex Plavevski / EPA, Profimedia.cz

Novak Djokovič mluví na rozhodčího během utkání s Romanem Safiullinem.

Článek

V novém pravidle zavedeném ATP se tzv. hodiny podání (časový limit na uvedení míčku do hry) aktivují automaticky. Tedy aniž by vzaly v úvahu cokoli, co se může stát po výměně. Dříve bylo odpočítávání spuštěno tehdy, když hlavní rozhodčí oznámil skóre. Úprava pravidla znamená, že odpočítávání do podání začíná téměř okamžitě po dosažení předchozího bodu. Umpirový rozhodčí se pokusil bránit konstatováním, že pravidlo je nějakou dobu v platnosti.

„Vím, že to není vaše rozhodnutí, ale tahle změna pravidel je fakt neuvěřitelná. Čtyři roky jsme byli v situaci, kdy jsme si ručník museli sehnat sami. Teď se podavači snaží ze všech sil, ale nejsou ještě tak rychlí. Přijali jste toto nové pravidlo, aniž byste o tom hráče informovali. Upřímně, je to neuvěřitelné,“ řekl Djokovič, který je naštvaný, že časový limit nebere v úvahu roli chlapců, kteří nosí hráčům ručník.

Djokovič vystartoval na umpirového rozhodčího už ve druhém kole při vítězství nad Alexem Michelsenem. Incident se odehrál ve druhém setu, kdy dostal napomenutí za porušení času.

Olympijský vítěz z Paříže není prvním tenistou na turnaji v Šanghaji, kterému se takové pravidlo příčí. Rozhodčí totiž zásadně vstoupil do zápasu Francise Tiafoa shodou okolností také se Safiullinem. Za stavu 5:5 v tie-breaku třetí sady. Tiafoe byl v ten okamžik na servisu. Cvičně si nadhodil míček a chystal se na první podání, když v tom z umpiru zazněl verdikt „time violation“, tedy porušení časového limitu pro podání. Američan nakonec výměnu prohrál, stejně jako následující bod a tím i celý zápas.

Světová čtyřka dopadla daleko lépe. Safiullina smetla 6:3, 6:2 a po utkání už byla zase dobře naladěna. Na otázku, jak by ohodnotil svůj výkon, Djoker odpověděl.

„Už se zase blížil desítce. Byl to jeden z mých nejlepších zápasů v poslední době. Na kurtu si hru jen užívám. Když hrajete dobře a cítíte se dobře, pak máte z každého úderu velkou radost.“

Tak to se má jeho další soupeř Jakub Menšík na co těšit. A že se na čtvrtfinále těší, vždyť si zahraje proti svému velkému vzoru. V utkání s Grigorim Dimitrovem na něm bylo znát, že si chce bitvu s tenisovým velikánem vydobýt za každou cenu.

Související témata: