Hlavní obsah

Pět zastoupení a jediný set. Český tenis v kvalifikaci na US Open propadl

Český tenis pláče. Pouze dočasně. V kvalifikaci na US Open sice ztratil už pět zástupců, nicméně v hlavním turnaji jich bude mít deset. Výraznou převahu mají se sedmi „kousky“ zástupkyně něžného pohlaví. To už je ale dlouholetý jev.

Foto: Profimedia.cz

Gabriela Knutsonová (na ilustračním snímku) už je z US Open venku ze hry.

Článek

Ženy si mohly nadvládu nad muži ještě zkrášlit. V kvalifikaci měla Česká republika čtyřnásobné zastoupení. Oproti jedinému kolegovi. Jenže z kvarteta nepostoupila, byť do druhého kola, ani jedna.

Největší naděje se papírově dávaly Lindě Fruhvirtové. Starší z nadějných sester jako 138. hráčka světa nechytla těžkou soupeřku, nicméně prohloubila svoji letošní herní frustraci. S Kristinou Mladenovičovou (232.) svedla dvou a půlhodinovou bitvu. Doplatila na nízkou úspěšnost využití brejkbolů. Cynik by pověděl, že alespoň získala set. Protože se to o dalších českých želízcích už vůbec říct nedá.

Sára Bejlek si jako 132. žena žebříčku WTA nevěděla rady s dcerou české tenisové legendy Elizabeth Mandlikovou (168.). V prvním setu sice jako první uloupila soupeřčin servis, jenže pak dva ztratila a s tím celou sadu. Ve druhém už marně doháněla vzniklou ztrátu 0:4.

Gabriela Knutsonová (185.) narazila v prvním zápase na Evu Lysovou (113). První set projela celkem hladce, i když do stavu 2:2 se držela. Ve druhém se fantasticky zmátořila. Prohrávala už 2:5 a při vlastním servisu odvrátila tři mečboly. Sadu dotáhla do zkrácené hry, kterou však zahájila bídně a manko už nesmazala.

Linda Klimovičová (197.) vstupovala do bitvy s Kathinkou von Deichmannovou (212.) jako mírná favoritka. Ve vyrovnaném prvním dějství se hráčky tahaly o každý fiftýn. Více umu prokázala v závěrech gamů Němka, když Češka přišla hned o čtyři servisy. Druhý set se už stal jasnou záležitostí hůře postavené hráčky.

Sám vojákem v poli se v mužském kvalifikačním singlu ocitl Vít Kopřiva (118.). A co čert ani on sám nechtěl, los mu přisoudil domácího specialistu na betonový povrch. Mitchell Krueger (171.) si s ním nedělal žádné starosti a v každém setu povolil svému protivníku tři gamy.

Brány dvorců Flushing Meadows se tak znovu otevřou českým tenistům až v pondělí 26. srpna. Přímo v hlavní soutěži mají Češky jedinou nasazenou hráčku, královnu Wimbledonu Barboru Krejčíkovou. Společnost jí budou dělat Linda Nosková, Karolína Muchová, Kateřina Siniaková, Marie Bouzková, Karolína Plíšková a Brenda Fruhvirtová.

Z mužů se ještě vešel mezi nasazené Jiří Lehečka. Tomáš Macháč a Jakub Menšík, už budou mít cestu poněkud složitější.

Češi v kvalifikace na US Open - 1. kolo:
L. FRUHVIRTOVÁ - Mladenovičová (Fr.) 6:3, 3:6, 3:6
BEJLEK - Mandliková (USA) 3:6, 4:6
KNUTSONOVÁ - Lysová (Něm.) 2:6, 6:7 (4:7)
KLIMOVIČOVÁ - von Deichmannová (Něm.) 4:6, 1:6
KOPŘIVA - Krueger (USA) 3:6, 3:6
Související témata: