Hlavní obsah

Elitní tenista přiznal problémy: My muži o těchto věcech moc nemluvíme

Aktualizováno

Díky postupu do finále ve Stockholmu se posunul na deváté místo světového žebříčku, ve Švédsku ale bulharský tenista Grigor Dimitrov zaujal i tím, že otevřeně promluvil o svých psychických problémech. Zařadil se tak po bok dalších sportovních hvězd, které v poslední době takto odhalily své zápolení s mentální stránkou profesionální kariéry.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Bulharský tenista Grigor Dimitrov během finále ve Stockholmu.

Článek

Dimitrov byl od mládí díky podobně elegantnímu jednoručnému bekhendu přirovnáván k Rogeru Federerovi, a i když bulharský tenista dosáhl na úspěšnou kariéru, fenomenálnímu Švýcarovi se nepřiblížil. Na grandslamových turnajích to dotáhl maximálně do semifinále a v žebříčku ATP byl nejvýše třetí.

Naplno své ambice dost možná nenaplnil právě kvůli psychickým trablům. „Lhal bych, kdybych řekl, že jsem je nikdy neměl. Zažil jsem těžké momenty úzkosti, panické ataky. Dolehly na mě i v zápasech,“ přiznal během turnaje ve Stockholmu v rozhovoru s Nicholasem Albekem ze SpilXperten.

„Myslím, že by pomohlo, kdybychom tyhle věci mohli s někým sdílet, i kdyby to měl být jiný tenista. Podle mě bychom k sobě měli být mnohem více otevření. I když vím, že je to těžké. Děláme hodně individuální sport, který je téměř brutální. Ale jsme všichni především lidé, nejsme jiní než ostatní, jen jsme schopni hrát dobrý tenis, to je celé,“ pokračoval.

Přiznání k dlouhodobým psychickým problémům je mnohem častější u tenistek než u jejich mužských kolegů. Otevřeně na toto téma několikrát promluvila třeba bývalá světová jednička Naomi Ósakaová.

„My muži totiž celkově o těchto věcech moc nemluvíme. I když bychom měli. Není to slabost, je to přesný opak toho, že byste ukazovali svoji zranitelnost. Je to naopak velká síla,“ vysvětloval Dimitrov, jenž ve Stockholmu nakonec prohrál ve finále s Američanem Tommym Paulem 4:6, 3:6. Před týdnem mimochodem vypadl v osmifinále turnaje v Šanghaji s Jakubem Menšíkem.

Související témata: