Hlavní obsah

Světové jedničce došla trpělivost. Neskončí to dobře, zuří

Ve světě ženského tenisu nenajdete blyštivější poklad. Polka Iga Šwiateková suverénně vládne žebříčku WTA, ale poslední turnaje jí nevyšly dle představ. V americkém Cincinnati už se světová jednička neudržela. „Tohle neskončí dobře,“ ozvala se směrem k šéfům WTA.

Foto: Profimedia.cz

Iga Šwiateková nesouhlasí s našlapaným kalendářem WTA.

Článek

Šwiateková zvládla čtvrtfinálovou bitvu s Ruskou Mirrou Andrejevovou po obratu 4:6, 7:5, 6:3, ale v pozápasovém rozhovoru pro televizní stanici Sky Sports rozhodně nejásala.

„Co vám mám říct? Jsem tak trochu advokát a říkám něco, co bych neměla, ale stále na nás tlačí, musíme hrát víc a víc. Samozřejmě, že to není naše rozhodnutí,“ překvapila třiadvacetiletá Polka.

„Jsem si jistá, že turnajů je příliš a tohle celé neskončí dobře. Tenis je pro nás čím dál menší zábavou,“ poukázala na nabitý kalendář.

Šwiateková v letošní sezoně odehrála již 62 utkání na čtyřech světových kontinentech a za posledních 40 dní se představila na všech třech površích - wimbledonské trávě, olympijské antuce a tvrdém povrchu v Cincinnati - což dramaticky zvyšuje možnost zranění.

„Jasně, miluji hraní na těchto místech, ale je to extrémně vyčerpávající a většina hráček vám řekne totéž. Obzvlášť pokud hrajete na nejvyšší úrovni turnaj co turnaj.“ Pětinásobná grandslamová šampionka letos zapsala již pět turnajových titulů a na dalších čtyřech podnicích prošla alespoň do semifinále. V kombinaci s náročnými přesuny skrz jiná časová pásma to znamená velmi omezenou dobu na regeneraci.

„Takhle by to být nemělo, zasloužíme si alespoň trochu odpočinku. Lidé mě možná budou nenávidět za to, že si stěžuji, ale tohle nedává smysl. Nejlepší tenisté na okruhu se učí, jak s náročným programem nakládat, ale organizace ATP a WTA nás tlačí pořád hrát. Uvidíme, jak to celé dopadne,“ uzavřela rodačka z Varšavy, na kterou viditelně dolehla únava z náročné první poloviny roku.

Vyřazení ve třetím kole Wimbledonu bylo doslova šokem. Na své oblíbené antuce v olympijské Paříži získala pro Polsko „pouze“ bronz a v Cincinnati jí vystavila stopku před branami finále Běloruska Sabalenková.

Zraky fanoušků pomalu, ale jistě míří do New Yorku, kde již v pondělí 26. srpna začne poslední grandslam sezony a Šwiateková bude znovu favoritkou. Ovšem ani po US Open si tenisté příliš nevydechnou.

Související témata:
  Skreč Macháč - Alcaraz Skreč konec
20240911T18 : 30:00+0200
Macháč vs. Alcaraz
Macháč vs. Alcaraz
Macháč
Alcaraz
  7 : 6, 3 : 6, 6 : 7 Menšík, Pavlásek - Alcaraz, Granollers 7 : 6, 3 : 6, 6 : 7 konec
20240911T20 : 45:00+0200
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek vs. Alcaraz, Granollerz
Menšík, Pavlásek
Alcaraz, Granollerz