Hlavní obsah

Od Rosola je to osobní. Za nominací si stojím, prohlásil Navrátil

Velké daviscupové plány české výpravy na kvalifikaci ve Valencii vystřídalo stejně mocné rozčarování. Tenisoví fanoušci by asi překousli dvě porážky 0:3 se silnými týmy Španělska a Austrálie. Pozdvižení ale vzbudilo čtvrteční pětiminutové intermezzo zraněného Tomáše Macháče, který musel vzhledem k nemoci Jiřího Lehečky nastoupit proti Popyrinovi a na kurtu vydržel jen necelé dva gamy, mezi nimiž se ještě nechal ošetřovat.

Foto: ČTS / Pavel Lebeda, sport-pics.com

Český daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil (vlevo) a Jiří Lehečka ve Valencii

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) – Pískajícím divákům, kteří si zaplatili vstupenky, se Macháč omlouval. Problém je ale v tom, že Češi jako jediní ve skupině nemají v dějišti turnaje soupisku zaplněnou pěti tenisty. A nominaci si určoval výhradně kapitán Jaroslav Navrátil, kterého ve vyjádření pro isport.cz kritizovali bývalí hráči DC týmu Jan Hájek a Lukáš Rosol.

Oba byli členy týmu v době, kdy se všechno točilo kolem Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka, kteří se hlavní měrou podíleli na daviscupových triumfech v letech 2012 a 2013. A občas se asi Hájek s Rosolem cítili trochu zastíněni, i když např. v Kazachstánu se před jedenácti lety zasloužili o český postup do semifinále.

„Lukáš Rosol, můj největší kamarád,“ prohlásil s ironií v hlase v pátek odpoledne Navrátil. Kapitánovy vztahy s Rosolem se definitivně pokazily, když došlo ke kontroverzi ohledně rozdělení odměn za daviscupovou kvalifikaci v Innsbrucku 2021, kam zkušený hráč nakonec neodcestoval, přičemž se posléze soudil s tenisovým svazem.

„Od něj je to určitě osobní, ale nechci bojovat přes noviny. Já si stojím za tím, že když jsme 15 let hráli ve 4 lidech a na 3 vítězné zápasy, tak to většinou odehráli jen dva hráči (Berdych, Štěpánek) a bylo všechno v pohodě. Přitom to pro ně bylo mnohem větší zatížení. A tak nevidím jediný důvod, abych bral, při vší úctě, kohokoli. Už ani nechci jmenovat. A jsou to hráči na 150., 300. místě. Co by to týmu přineslo?“ ptal se Navrátil, který přitom v původní nominaci měl ještě Víta Kopřivu (143.). Ten ale místo Španělska hraje tento týden na turnaji ve Štětíně.

„Jestli si novináři myslí, že by Kopřiva nebo (Dalibor) Svrčina či Jirka Veselý odehráli zápas, no tak by ho odehráli, a čím bychom si pomohli? Určitě by to nevypadalo, jako to vypadalo (ve čtvrtek), to chápu, natolik jsem inteligentní. Našemu týmu by to ale nic nepřineslo. Když jsem na začátku říkal, že mám tři zdravé singlisty a dva deblové páry, tak těžko někdo mohl předpokládat, že se to pokazí. Nejsem jasnovidec. Ale pokazilo se to; a pak jsou nějaké následky,“ rozebíral český kapitán. Jeho kolegové ze Španělska, Francie a Austrálie přitom do Valencie poskládali pětičlenné nominace.

„Příště, i když nevím, jaká bude budoucnost, nechci předjímat, určitě pět hráčů můžu vzít, ale vezmu mladé, což dává smysl. Kuba (Menšík) tu s námi byl na Davis Cupu v 17 letech. Když vidím mladého Hewitta, tak my máme tři šikovné juniory: Brunclík, Kumstát, Mrva. Když to půjde, bude to mít určitě větší přínos. Víťa Kopřiva je vynikající hráč z Prostějova, klobouk dolů, ale vyzkoušel jsem ho v Argentině (0:2 s Coriou), pak ve Vendryni (2:1 s Izraelcem Kimhim) a víte sami, jak to dopadlo. Tady za tou nominací si stojím, a jestli něco říká Lukáš Rosol, tak to mě nezajímá,“ tvrdil Navrátil, který s týmem ztratil šanci na zopakování loňského postupu do čtvrtfinále, ale teď se chce s Valencií v sobotu rozloučit důstojně proti Francii. A k dispozici by už měl mít Jiřího Lehečku, který překonává virózu a byl si na půl hodiny lehce zatrénovat.

„Chceme, abychom skončili se ctí. Není ideální, jak ty zápasy vypadaly. První den Tomáš skončil v křečích, to se může stát, ale Jirka měl pak teploty, hrát nemohl. Adam Pavlásek nastoupit (do dvouhry) nechtěl. Musel tam jít Tomáš, udělal to pro tým, že šel se svojí kůží na trh. Ideální to nebylo, ale teď je důležité, abychom to s Francií odehráli v klidu a zkusili zvítězit,“ řekl Navrátil.

Podle mluvčího týmu Karla Tejkala celou situaci přímo ve Valencii sledoval i nový předseda tenisového svazu Jakub Kotrba a bude se jí v dalších týdnech věnovat.

„Všichni chceme dobrý výsledek pro český tenis i tenisový svaz, který je nově zformovaný a má nové vedení. Všechno funguje a bylo by škoda, aby se to tímhle nějakým způsobem pokazilo,“ dodal 67letý kapitán.