Hlavní obsah

Obhájce titulu Svrčina postoupil v Prostějově do druhého kola. Dál jdou i Kopřiva a Vrbenský

Obhájce titulu Dalibor Svrčina postoupil na tenisovém challengeru v Prostějově do druhého kola. Ve dvou setech po obrovské bitvě vyřadil Francouze Royera 5:7(7), 6:3, 6:3. Dál jdou i předloňský vítěz turnaje Vít Kopřiva, který vyřadil Itala Stefana Travagliu, a Michael Vrbenský, jenž si poradil s Egypťanem Mohamedem Safwatem 6:3, 6:4. Trojlístek Čechů doplní ve druhém kole Andrewa Paulsona, který si postup vybojoval už včera.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Dalibor Svrčina na podání. Archivní foto.

Článek

Svrčina se na vítězství s houževnatým Francouzem hodně nadřel. Udolal ho až po téměř třech hodinách. „Očekával jsem těžký duel, protože soupeř má letos výbornou fazónu, je rozjetý. Skvěle hrál i v Paříži. Hned jsem mu sice vzal servis, ale dvakrát jsem měl set dopodávat a nepovedlo se. Šel jsem tou těžší cestou,“ vypověděl Svrčina s tím, že myslí na obhajobu. „V hlavě jsem nastavený tak, že jdu zápas od zápasu, cíl je však jasný,“ dodal.

Kopřiva špatně začal a za chvíli prohrával 3:0 na gamy. „Ze začátku jsem byl nervózní a dělal chyby. Když jsem se ale zkoncentroval, set jsem hlavně díky servisu dotáhl do úspěšného konce. Pak už jsem hrál uvolněně, lépe jsem i returnoval a soupeře přehrával i z bekhendu,“ tvrdil spokojený Kopřiva, který je turnajovou čtyřkou a z Čechů nejvýše nasazeným. „To nehraje roli. Jsem tady ale doma a chtěl bych zopakovat úspěch z roku 2022. Poctivě jsem se na to týden připravoval a doufám, že se mi ta dřina i s pomocí našich fanoušků vyplatí,“ podotkl.

S turnajem se naopak rozloučil jeho trojnásobný vítěz Jiří Veselý, jenž podlehl Rakušanovi Lukasi Neumayerovi 6:4, 6:2.

Třicetiletému Veselému, který před měsícem vyhrál challenger v Praze, se sen o úspěšném návratu na prostějovské kurty, kde triumfoval v letech 2014, 2015 a 2017, zhroutil na začátku druhého setu. Po ztrátě prvního přišel v rychlém sledu dvakrát o vlastní servis. Sice si dokázal vzít jeden brejk zpět, na obrat to ale v souboji s rakouským mladíkem nestačilo.

„Ještě za stavu 2:3 jsem měl ve druhém setu šanci vrátit se do zápasu, nedohrál jsem ale některé dobře rozehrané výměny. Hlavním problémem ale byl můj servis. Pětkrát jsem přišel o podání, dával jsem soupeři zbytečné šance, což rozhodlo,“ uvedl zklamaný Veselý. Do zápasu se podle vlastních slov nemohl dostat. „Byly tam nějaké záblesky, to ale na takové úrovni nestačí,“ smutnil bývalý 35. hráč světa.

Tenisový challenger UniCredit Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 120 950 eur):
Dvouhra - 1. kolo:
KOPŘIVA (4-ČR) - Travaglia (It.) 6:4, 6:4
SVRČINA (8-ČR) - Royer (Fr.) 6:7 (7:9), 6:3, 6:3
VRBENSKÝ (ČR) - Safwat (Eg.) 6:3, 6:4
De Loore (Belg.) - Krumich (ČR) 6:1, 6:0
Neumayer (Rak.) - VESELÝ (ČR) 6:4, 6:2
Související témata: