Hlavní obsah

Nový rekord. Ponižující debakl vyhaslé tenisové hvězdy se zapsal do historie

Vyhaslá tenisová hvězda Bernard Tomic stále hraje. Navzdory solidnímu tažení na posledním turnaji nakonec utrpěl Australan ponižující porážku, za niž se mu vysmál jeho krajan Nick Kyrgios. Ten se ostatně nikdy netajil tím, že se s výstředním kolegou v lásce rozhodně nemají.

Foto: Profimedia.cz

Australský tenista Bernard Tomic

Článek

Samozřejmě časy na grandslamových turnajích či prestižních turnajích ATP jsou pro Tomice dávno pryč. Musí se protloukat podniky nižších kategorií ITF či challengery.

Právě při poslední účasti na turnaji Fairfield Challenger v San Francisku se probojoval až do finále, v němž však v neděli vyfasoval krutý debakl 0:6, 1:6 za pouhých 39 minut. Kyrgios si nedával moc na čas, na síti X rychle porážku svého krajana přesdílel a doplnil emotikonem smíchu vyhnaného k pláči.

Kyrgiosem přeposlaný příspěvek připomíná Tomicovy smutné rekordy. V roce 2014 zaznamenal vůbec nejrychlejší porážku v dokončeném zápasu na okruhu ATP, o deset let později se nyní zapsal do historie za nejrychlejší prohru ve finále challengeru. V obou případech navíc po stejném výsledku.

31letý Tomic už zkrátka neměl ve finále dost sil, aby stačil 18letému Američanovi Learneru Tienovi. „Jakmile jsem prohrál první dva tři gamy, bylo pro mě hrozně těžké se mentálně držet. Mrzí mě to, moje nohy nestíhaly,“ uvedl Tomic po zápase.

Bývalý 17. hráč světa a čtvrtfinalista Wimbledonu se nicméně díky tažení v San Francisku přiblížil šanci zahrát si kvalifikaci na domácím Australian Open. Připsal si do žebříčku ATP 44 bodů a má na dosah elitní dvoustovku, v níž nefiguroval už dlouhé čtyři roky.

Rodák ze Stuttgartu, který vyhrál tři tituly z turnajů ATP a vydělal tenisem téměř šest a půl milionu dolarů nedávno promluvil o tom, jak je pro něj sport mentálně náročný.

„Tour je velmi složitá, tenis je hodně osamělý sport. Jste pořád sám a neustále na cestách. Není to to jako basket nebo fotbal, hrajete jen sám za sebe. Trápil jsem se tři čtyři roky. Podařilo se mi to zvrátit a už se zase cítím lépe. Když tolik cestujete už od mládí, vysaje vás to,“ vysvětloval v rozhovoru pro server Sportskeeda.

Související témata: