Hlavní obsah

New York žasnul, jak válí nejlepší teenager světa. Menšík měl v hledišti i prostějovskou podporu

Věděl, že na to má. Poprvé na grandslamovém turnaji Jakub Menšík porazil nasazeného hráče. Ze způsobu, jakým si stále ještě 18letý tenista vyšlápl na nasazenou devatenáctku US Open, ovšem řadě tenisových fanoušků spadla brada. Kanaďana Felixe Auger-Aliassimea přejel za dvě hodiny 6:2, 6:4, 6:2.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Český tenista Jakub Menšík v úvodním kole US Open

Článek

Menšík se vrátil na místo, kde před rokem upozornil svět, že v Česku dozrává hráč velký nejen postavou, ale i výkony. Loni se ještě jako 17letý probil z kvalifikace až do 3. kola, kde mu ovšem vystavil drsnou stopku Taylor Fritz.

„Na Armstrong Stadium bylo asi 12 tisíc lidí. Byla to úplně nová zkušenost. Takový hluk a bordel jsem do té doby nezažil. Nebyl jsem schopný dostat se do komfortní zóny a porazit tak výborného hráče je v tu chvíli nereálné. Byla to lekce, kterou dostane málokdo. Za takové zkušenosti jsem ale rád. Do dalších turnajů je to nejlepší,“ líčil v rozhovoru pro Sport.cz Menšík.

Křídla si přistřihnout nenechal. V únoru se zaskvěl postupem do finále turnaje v Dauhá a mezitím si na grandslamech ověřoval, že je schopný dostat pod tlak v tříseťácích i špičkové hráče. Nad členem Top 10 Polákem Hubertem Hurkaczem vedl v Melbourne 2:1 na sety, ke zdárnému konci ale zápas nedotáhl. Ve Wimbledonu měl dvě sady k dobru v souboji s 23. nasazeným Alexandrem Bublikem z Kazachstánu, přesto prohrál.

Ale na kurtu číslo pět v Corona Parku v Queensu se v úterý všechno sešlo báječně. Byť hned na úvod přišel Menšík o servis. Vrásky mu to však nedělalo, Kanaďanovi v prvním dějství sebral podání hned třikrát.

Komentátoři Eurosportu zprvu českému tenistovi tolik pozornosti nevěnovali a spíš čekali, že se Auger-Aliassime rozehraje. Felix sem, Felix tam… Letošní finalista z Madridu a čtvrtý z pařížské olympiády se ale proti Menšíkovým peckám vůbec nechytal. Žádný náznak obratu se nekonal.

Vítěz využil šest ze šestnácti brejkbolů, své představení proložil osmi esy a 25 vítěznými údery. Nebohý Kanaďan si přitom s geometrií kurtu nevěděl moc rady a zaznamenal 36 nevynucených chyb.

Foto: Pamela Smith, ČTK/AP

Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík porazil na US Open nasazenou devatenáctku Felixe Auger-Aliassimea.

Většina diváků, která přišla fandit Auger-Alliasimovi, jen nevěřícně zírala, jak Menšík pevně drží opratě zápasu a bouřlivě oslavuje koncovky setů. V hledišti mu kromě kouče Tomáše Josefuse ostatně aplaudovali i prostějovský tenisový boss Miroslav Černošek s manželkou Petrou.

Prostějovský rodák a aktuálně 65. hráč světa si tak odškrtl další kariérní milník. V žebříčku ATP navíc před Menšíkem nefiguruje žádný hráč mladší dvaceti let. I svou poslední výhrou tak ukázal, že mu teď titul nejlepšího teenagera světa patří právem.

Do druhého kola půjde český bourák sebevědomě, jak je jeho zvykem. Potká se v něm s vítězem souboje mezi australským kvalifikantem Schoolkatem a Japoncem Danielem – oba jsou v ATP až za Menšíkem.

„Sebevědomí je jedna z mých předností. Kdybych byl nervóznější, nebyl tak cílevědomý, nevyprovokoval bych se k tak dobrým výkonům. S trenérem jsme dřeli a udělali hodně práce. A díky tomu můžu být na dobré vlně,“ popisoval Menšík, kterému 1. září bude devatenáct. Bylo by hezké, pokud by narozeniny slavil na grandslamovém kurtu.

Související témata:
Miroslav Černošek