Hlavní obsah

Nevídané gesto českého tenisty: Nevím, jaká jsou pravidla, ale já ten bod nechci

Má před sebou velký cíl, kterým je účast v elitní stovce světového žebříčku. Právě teď mu k němu chybí 132 míst, v září loňského roku to bylo pouhých jedenáct. Český tenista Vít Kopřiva si ale už jeden sen splnil, když se dostal k daviscupovému týmu a později si s ním i zahrál. Teď o sobě dal rodák z Bílovce vědět znovu. Na probíhajícím turnaji v Polsku se na profesionálním okruhu blýskl málo vídaným gestem fair play, kterým si získal uznání soupeře i domácích fanoušků.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Český daviscupový reprezentant Vít Kopřiva trénuje v Portugalsku.

Článek

Mezi českými tenisty mu za Jiřím Lehečkou, Tomášem Macháčem a Jakubem Menšíkem patří čtvrtá příčka, ve světové konkurenci se nejvýše dostal v září loňského roku na 111. pozici. O svůj cíl v podobě elitní stovky se Kopřiva pokouší na probíhajícím challengeru v Polsku. A zatím se mu daří.

V prvním kole vyřadil domácího Pawelského, ve druhém jeho krajana Peliwa, ve čtvrtfinále pak přehrál po velké bitvě bývalého 80. hráče světa Slováka Gombose.

Fanoušky však nejvíce zaujala událost právě z úvodního kola proti domácímu držiteli divoké karty Pawelskému. Český tenista duel s hráčem ze sedmé stovky dle očekávání ovládl 6:4, 6:3, potlesk si však od domácích fanoušků vysloužil i jinak.

Český reprezentant zpočátku bez větších problémů ukazoval, jak velký je rozdíl 530 míst na žebříčku, když šel rychle do vedení 5:2 a 40:15 při vlastním podání. Game však k vítězství nedotáhl a o servis přišel.

Ten bod není můj

Do stejného stavu se vzápětí dostal, tentokrát při soupeřově podání. Alespoň podle hlavní rozhodčí, která nahlásila stav 40:15 pro Kopřivu, a tudíž další dva setboly. S tím však český tenista nesouhlasil.

„15:40? Stav má být 30:30, reagoval na nahlášené skóre Kopřiva. „Když byl stav 0:15, soupeř udělal dvojchybu. Čárový rozhodčí druhé podání hlásil jako out,“ reagovala umpirová sudí Laraová.

„Míč dopadl na čáru, ten bod není můj. Pro mě je stav 30:30. Nevím, jaká jsou ale pravidla v takovém případě,“ reagoval k překvapení všech český tenista. „Dobře, bod ti beru, stav je tedy 30:30,“ ukončila debatu za potlesku fanoušků i Pawelského rozhodčí.

Kopřiva i díky tomuto gestu game nakonec ztratil, smutný z toho však být nemusel, zbytek utkání si bez větších problémů pohlídal a postoupil jako první nasazený do dalšího kola.

Související témata: