Hlavní obsah

Nezničitelná česká hrdinka! Třikrát byla na dně, třikrát slavila Siniaková triumf

Nevzdává se. Nikdy. To vše je o české tenistce Kateřině Siniakové velmi dobře známo. To, co však rodačka z Hradce Králové předvádí na probíhajícím turnaji v Clevelandu, by bylo moc i na nejednoho jejího mužského kolegu. Ve všech třech zápasech, které zde na své cestě do semifinále odehrála, totiž byla na samém kraji porážky.

Foto: Profimedia.cz

Kateřina Siniaková na archivním snímku

Článek

Dokud neproměníte mečbol, máte v souboji s Kateřinou Siniakovou jednu jistotu. Tahle slečna vám nedá zadarmo vůbec nic. Své by o tom mohly vyprávět její soupeřky na podniku v Clevelandu.

Když olympijská šampionka ze smíšené čtyřhry z Paříže nastupovala do svého úvodního duelu s Japonkou Sajakou Išiovou, nemělo se jednat o nic složitého. Mladičká tenistka sice patří k velkým nadějím země vycházejícího slunce, z pozice tenistky na konci třetí stovky však neměla být pro zkušenou Češku vážnou překážkou.

Opak byl pravdou. Siniaková první set ztratila v tiebreaku, druhý získala 6:3. V rozhodující sadě se však ocitla ve stavu 1:5 pro soupeřku, tedy v situaci, kdy by už většina tenistek v duchu přemýšlela, kdy jim letí nejbližší letadlo. Ne tak česká bojovnice. Siniaková přes tři odvrácené mečboly dovedla i třetí set do zkrácené hry, aby po téměř třech hodinách boje slavila postup.

Kdo by čekal, že osmadvacetiletá Češka bude těžko hledat do druhého kola souboje se Španělkou Jessicou Maneirovou síly, spletl se. I když zpočátku to vypadalo, že 80. hráčka světa těžkých nohou Siniakové využije, když získala první set 6:2. Deblová světová dvojka však druhý set i přes tři prohraná podání získala.

Ve třetím měla Siniaková situaci s pořádnou dávkou ironie pod kontrolou, když v něm prohrávala na rozdíl od prvního duelu „jen“ 3:5, aby zápas podle vzoru z duelu s Japonkou vyhrála ve zkrácené hře. Doba utkání? Dvě hodiny, čtyřicet minut.

A čtvrtfinálový mač s domácí Američankou Peyton Stearnsovou napsal třetí díl do trilogie Kateřiny Siniakové. Po nakládačce v prvním setu 1:6 a stavu 0:3 ve druhém by na Češku nikdo nevsadil ani pověstnou zlámanou grešli. Omyl. Česká šampionka zbývající dva sety vyhrála 6:3, 6:4 a po utkání, které trvalo „pouze“ jen něco málo přes dvě hodiny, postoupila do semifinále.

Svůj postoj k tenisu vyjádřila Kateřina Siniaková i během letošního Wimbledonu. „Vloni jsem byla také zraněná, ale teď to bylo jiné, že jsem moc nevěděla, co s tím mám. Bylo to náročné v hlavě. Měla jsem zelenou, ale furt mě to bolelo. Jsem ráda, že jsem asi trochu býk. Snad to ukazuje, že jsem bojovnice,“ říkala tehdy.

Svá slova potvrdila i na červencovém turnaji v Praze, kdy po utkání prvního kola s Američankou Chiricovou (7:5, 4:6, 6:3) skončila kvůli celkovému vyčerpání v nemocnici.

V semifinále turnaje v Clevelandu se střetne s 23. tenistkou světa Brazilkou Haddad Maiaovou. Bude mít česká bojovnice síly na další triumf?

Výsledky Siniakové v Clevelandu
FÁZESOUPEŘKANA ŽEBŘÍČKUVÝSLEDEK
čtvrtfináleStearnsová (USA)47.1:6, 6:3, 6:4
2. koloManeirová (Špa.)80.2:6, 6:4, 7:6
1. koloIShiová (Jap.)284.6:7, 6:3, 7:6
Související témata:
  6 : 4, 6 : 2 Ebden, Purcell - Menšík, Pavlásek 6 : 4, 6 : 2 konec
20240912T20 : 00:00+0200
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell
Menšík, Pavlásek
  Skreč Popyrin - Macháč Skreč konec
20240912T19 : 00:00+0200
Popyrin vs. Macháč
Popyrin vs. Macháč
Popyrin
Macháč
  6 : 2, 6 : 7, 6 : 3 Kokkinakis - Menšík 6 : 2, 6 : 7, 6 : 3 konec
20240912T16 : 00:00+0200
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis
Menšík