Hlavní obsah

Nejlepší den v životě. Šťastná Krejčíková děkovala Novotné, Kodeše v návalu radosti trochu přidusila

Dvouhodinová bitva byla u konce, tenistka Barbora Krejčíková zvedla ruce nad hlavu na oslavu wimbledonského triumfu! O chvíli později už spěchala do lóže za svými blízkými, kteří ji podporovali, a vrhla se za nimi s takovou vervou, až měl člověk obavy o zdraví Jana Kodeše.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Barbora Krejčíková se raduje s blízkými v lóži, vlevo je poněkud tísněn Jan Kodeš

Článek

Osmasedmdesátiletého wimbledonského vítěze z roku 1973 Krejčíková v návalu radosti trochu „přiškrtila“, ale všechno dobře dopadlo a nová šampionka All England Clubu se pak objímala s trenérem Pavlem Motlem, herečkou Janou Paulovou, plácla si i s hokejovým mistrem světa gólmanem Lukášem Dostálem.

„Nemám slov. Jsem prostě šťastná. Nejlepší den celé mé kariéry. A možná, že nejlepší den v životě. Je složité vysvětlit, jak se cítím,“ vyprávěla Krejčíková, když pevně svírala tepanou mísu Venus Rosewater, trofej pro šampionku.

Česká tenistka se k ní probila po třísetové tahanici s Italkou Jasmine Paoliniovou (6:2, 2:6, 6:4). Když už se zdálo, že se jí zápas vymknul z ruky, dokázala zase nahodit motory. „Říkala jsem si v závěru: Buď statečná. Když to nevyjde na servisu, tak bude stav 5:5 a hrajeme dál. Byl to strašně těžký zápas a já jsem šťastná, že tu můžu stát jako vítězka.“

Dojetí bylo znát i na devítinásobné wimbledonské šampionce, rodačce z Řevnic Martině Navrátilové, která z čestné tribuny Krejčíkové aplaudovala.

„Sezona se nevyvíjela dobře. Forma nic moc. Na začátku turnaje jsem měla strašně těžký zápas (s Ruskou Kuděrmetovovou), který trval přes tři hodiny. A teď držím tuhle trofej,“ žasla Krejčíková.

Kdo ví, kam by se přitom její kariéra ubírala, kdyby ještě jako juniorka neoslovila se žádostí o spolupráci Janu Novotnou. Wimbledonská vítězka z roku 1998 rozklíčovala v mladé hráčce velký potenciál, který se až do své předčasné smrti v roce 2017 snažila rozvíjet.

„Napsat tehdy Janě dopis, to mi změnilo život. Předtím, než zemřela, řekla mi, abych vyhrála grandslam. Povedlo se to, před třemi lety na French Open. Ale že vyhraju stejně jako Jana Wimbledon, o tom se mi nesnilo,“ děkovala své trenérce nová panovnice travnatého grandslamu.

Novotná by byla pyšná. Její wimbledonský odkaz se díky Krejčíkové ještě víc prohloubil.