Hlavní obsah

Historický zápas na US Open. Na Berdycha s Rosolem to ale nestačilo

Ve středu Brita Daniela Evanse v areálu US Open asi nikdo neuvidí. Pravděpodobnější je, že 34letý tenista sotva vyleze z postele. Za sebou má totiž nejdelší zápas v historii newyorského grandslamu. Pětisetová rubanice s Rusem Karenem Chačanovem se protáhla na pět hodin a 35 minut.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Evans a Karen Chačanov po rekordní bitvě

Článek

Dosud v žebříčku nejdelších zápasů USO svítilo na nejvyšší pozici památné semifinále z roku 1992, v němž Stefan Edberg za 5 hodin a 26 minut udolal Michaela Changa. Aktéři úterního duelu si pobyt na kurt protáhli ještě o dalších devět minut.

„Bylo to dlouhé, strašně dlouhé,“ vyprávěl zchvácený Evans, který v rozhodujícím pátém setu povstal ze stavu 0:4, aby nakonec vyhrál 6:7, 7:6, 7:6, 4:6, 6:4. „Po většinu zápasu jsem hrál slušně, ale bojoval jsem s fyzičkou. Nakonec šlo o to, kdo vydrží déle.“

Pro někdejšího člena světového top 30 je výhra nad 23. nasazeným Chačanovem nejlepším zásekem sezony, v níž se propadl na konec druhé stovky žebříčku a má v ní zápasovou bilanci 10-20.

Foto: Profimedia.cz

Daniel Evans se zapsal do historie US Open

I za stavu 0:4 a 15:40 v rozhodujícím dějství ale Evans na kurtu číslo 6 pořád makal dál. „Když jste dítě, tak vám řeknou, abyste bojovali až do konce. To je takové pravidlo číslo jedna. Dělal jsem to tak celkem důsledně po celou svou kariéru. Dnes se mi to vyplatilo,“ pochvaloval si hráč, který jde ve druhém kole na Argentince Mariana Navoneho. V jakém bude stavu, to se ještě uvidí.

Vysilující představení na něm zanechalo stopy. Uhrál v něm celkem 201 míčů proti 191 soupeřovým. I když na vítězné údery podlehl 53:79. „Jsem nesmírně hrdý, že jsem zápas zvládl. Letos jsem zažil spoustu porážek v prvních kolech. Vždycky máte pochybnosti, když se vám nedaří vyhrávat. Ale tohle je velké povzbuzení,“ zmínil britský tenista.

Foto: Profimedia.cz

Karen Chačanov po obrovské bitvě padl

Ani rekord US Open však Evansovi nepomohl mezi desítku nejdelších utkání tenisové historie. Na čele seznamu se vyhřívá nezapomenutelná třídenní wimbledonská bitva z roku 2010, v níž John Isner nakonec přemohl Nicolase Mahuta 70:68 v páté sadě. Utkání nabobtnalo na neuvěřitelných 11 hodin a pět minut a americký vítěz byl v dalším kole rád, že vůbec stojí na nohou.

Druhou pozici a zároveň primát mezi nejdelšími daviscupovými zápasy drží čtyřhra, v níž Tomáš Berdych s Lukášem Rosolem v Ženevě v roce 2013 za 7 hodin a 1 minutu přemohli švýcarský pár Chiudinelli, Wawrinka v pěti setech, když poslední měl skóre 24:22. Stachanovec Berdych si ale nemohl dovolit dlouhý odpočinek a hned na druhý den v utkání jedniček ve čtyřech setech zlomil Wawrinku a zařídil český postup.