Hlavní obsah

Navrátilová stojí za světovou jedničkou: Tohle je šílené, WADA je bordel

Je to hodně propíraný případ. Dopingová kauza tenisové světové jedničky Jannika Sinnera budí spoustu emocí. Naposledy se rozčílila Martina Navrátilová, té vadí dvojí metr Světové antidopingové agentury (WADA), která chce pro Itala stopku a jde přímo proti rozhodnutí Mezinárodní agentury pro bezúhonnost tenisu (ITIU). To se česko-americké tenisové legendě nelíbí a dává vzpomenout na kontroverzní případ čínských plavců, kterým WADA prokázala náklonnost.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Martina Navrátilová na archivním snímku

Článek

Když se v březnu dostalo na světlo světa zjištění, že Sinner byl dvakrát pozitivně testován na anabolický steroid, spousta lidí byla v šoku. Rodák z městečka Innichen v Jižním Tyrolsku se hájil tím, že se nízké hodnoty metabolitu klostebolu do jeho krve dostaly omylem, když si zakázanou látku ve spreji aplikoval na ránu na ruce jeho fyzioterapeut a při masáži tenistu kontaminoval.

Jeho zdůvodnění uznala Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIU) a dvounásobný grandslamový šampion tak stopce unikl. Alespoň tedy prozatím. Do případu se totiž vložila Světová antidopingová agentura (WADA), která vyjádřila nesouhlas s rozsudkem a žádá pro třiadvacetiletého Itala jeden až dva roky zákazu činnosti. Se svou žádostí se obrátila na sportovní arbitráž v Lausanne.

Spoustě tenistů se rozhodnutí ITIU nezamlouvá, mluví o dvojím metru a tvrdí, že drtivá většina doposud pozitivně testovaných měla bez ohledu na své vysvětlení alespoň dočasně zakázanou činnost.

O dvojím metru mluví také Navrátilová, ta ho však vidí úplně v jiném rozměru a napadá rozhodnutí Světové antidopingové agentury. „Tohle je šílené. WADA je bordel. Čínští plavci nevadili a teď tohle? Máme opravdu špatný systém,“ vyťukala sedmašedesátiletá tenistka na X.

Vítězka osmnácti grandslamů ve dvouhře narážela na dopingový skandál z období před olympijskými hrami v Tokiu. Před třemi lety mělo 23 čínských plavců pozitivní test na trimetazidin - látku, která zlepšuje krevní oběh a je zakázaná. Čínská antidopingová agentura tehdy však všechny zbavila obvinění se stejným odůvodněním, jaké předkládá Sinner. Tedy že byli nevědomě kontaminováni. WADA uznala zdůvodnění čínské strany a plavci mohli startovat na OH, pět z nich dokonce získalo medaili. A to je přesně to, kde Navrátilová vidí nespravedlnost vůči Sinnerovi.