Hlavní obsah

Navrátil končí, novým daviscupovým kapitánem bude Berdych

Aktualizováno

To byla rychlost… Ještě v sobotu před půlnocí ve Valencii Jaroslav Navrátil vyjádřil svoji touhu pokračovat ve funkci kapitána českého daviscupového týmu, v neděli dopoledne už jím nebyl. Po 18 letech ve funkci ho vystřídá jeho bývalý svěřenec, dvojnásobný vítěz Davis Cupu Tomáš Berdych!

Sestřih zápasu Menšík - RinderknechVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - „K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii. Jaroslavovi náleží velký respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal, a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme,“ uvedl předseda Českého tenisového svazu Jakub Kotrba.

Česko na daviscupové kvalifikaci ve Španělsku nenaplnilo ambice a prohrálo všechny tři zápasy. S domácím týmem a Austrálií shodně 0:3, na závěr pak i s Francií 1:2 a skončilo ve skupině poslední.

Pod palbou kritiky fanoušků a některých bývalých tenistů se ale Navrátil ocitl zejména kvůli svému rozhodnutí odcestovat do Valencie se čtyřmi hráči. Jenže pak se zranil Tomáš Macháč, onemocněl Jiří Lehečka. Když Macháč skrečoval duel s australskou jedničkou Popyrinem po prvním gamu, psalo se i v zahraničí o výsměchu soutěži a divákům i českém fiasku.

„Já si stojím za tím, že když jsme 15 let hráli ve 4 lidech a na 3 vítězné zápasy, tak to většinou odehráli jen dva hráči (Berdych, Štěpánek) a bylo všechno v pohodě. Přitom to pro ně bylo mnohem větší zatížení. A tak nevidím jediný důvod, abych bral, při vší úctě, kohokoli,“ bránil se Navrátil, který od roku 2006 absolvoval jako kapitán 48 daviscupových střetnutí. V roce 2009 vedl tým v ještě neúspěšném finále v Barceloně, o tři roky později to Češi v Praze Španělům vrátili a o rok později si triumf zopakovali v Bělehradě.

Osmatřicetiletý Berdych, jenž byl dlouholetým hráčem top 10 a nyní spolupracuje s Lehečkou, se s českými reprezentanty zkontaktuje už během nadcházejících turnajů v Asii.

„S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co my před více než 10 roky,“ řekl ke svému jmenování Berdych.

Pro Berdycha bude premiérou na kapitánské židli únorová kvalifikace 2025. O soupeři a místě utkání rozhodne los ITF. Nová éra českého daviscupového týmu už každopádně začala.