Hlavní obsah

Nadal se loučí! Jeden z nejlepších tenistů všech dob ukončí kariéru

Už nemůže dál. Jeden z nejlepších tenistů historie Rafael Nadal na konci sezony uzavře mimořádně úspěšnou kariéru. Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion se musí rozloučit s milovaným sportem kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům.

Foto: Christophe Clovis / Bestimage, Profimedia.cz

Rafael Nadal pózuje na pařížském mostě Alexandr III. po vítězství v turnaji Roland Garros v roce 2022.

Článek
Fotogalerie

38letý tenista se naposledy představí fanouškům na listopadovém finále Davis Cupu v Málaze. A pak dá definitivní sbohem aktivní dráze, na níž získal 92 titulů na akcích ATP; z toho 22 grandslamů, mezi nimiž mělo výsadní postavení 14 triumfů na French Open, což je jeden z nejfamóznějších výkonů v dějinách profesionálního sportu.

„Jsem tu, abych vám oznámil, že končím s profesionálním tenisem. Realita je taková, že mám za sebou hodně těžké roky. Ty poslední dva obzvlášť. Nebyl jsem schopen hrát bez omezení,“ uvedl Nadal ve zveřejněném videovzkazu.

Naposledy hrál koncem července na olympijském turnaji v Paříži, kde vypadl v druhém kole dvouhry se svým dlouholetým rivalem Novakem Djokovičem ze Srbska.

„Jinak si Rafa udělal z Roland Garros svůj obývák,“ hodnotil Nadalova suverénní antuková vystoupení expert Sport.cz Jan Kukal. V grandslamové Paříži měl španělský stachanovec naprosto absurdní zápasové skóre 112:4! Prohrál tam pouze se Švédem Robinem Söderlingem (2009), Djokovičem (2015, 2022) a Němcem Alexem Zverevem (2024).

Nadal byl spolu s Rogerem Federerem a Djokovičem součástí velkého tenisového tria, jehož členové spolu nejen soupeřili, ale zároveň se také inspirovali k fantastickým výkonům. Jejich éra je považována za zlatý tenisový věk.

„Rafa není důležitý jen pro tenis, ale pro sport obecně. Těžko bych hledal jiného sportovce s větším citem, vášní a nasazením. Podívejte se na něj - takhle se má člověk chovat. Upřímně řečeno si myslím, že jiný takový sportovec neexistuje. A ukazuje nám, že je ještě lepší člověk,“ shrnul pocity fanoušků bývalý švédský šampion Mats Wilander.

Nadal vévodil světovému žebříčku celkem 209 týdnů, jeho nesmírně náročný styl si ale vybral daň na Španělově zdraví. Vlastně je trochu záhadou, že po dlouhodobém trápení s koleny, kyčlemi, chodidly končí až nyní.

Foto: Thomas Coex / AFP , Profimedia.cz

French Open 2005 a první trofej Nadala. Pařížský debut završil vítězstvím ve strhujícím finále nad Argentincem Marianem Puertou.

Z českých tenistů zaznamenal proti Nadalovi největší počet vítězství Tomáš Berdych, přesto měl se španělským seňorem bilanci 4:20. V roce 2004 tehdy sedmnáctiletého Rafu přehrál v Davis Cupu Jiří Novák. Životní výhru nad Nadalem zaznamenal ve druhém kole Wimbledonu 2012 Lukáš Rosol. A letos stihl porazit antukovou legendu v Madridu také Jiří Lehečka.

„Sdílet kurt s tak legendárním hráčem je pro mě splněný sen. Vždy jsem věřil a přál si, aby se to stalo. Jsem velmi vděčný, že jsem dosáhl tak velkého okamžiku,“ prohlásil Lehečka. „Je sice trochu hořkosladké zažít tak pěkný výsledek před všemi těmi lidmi, kteří Rafovi fandí. Ale energie byla úžasná. Bylo to, jako bych byl v jiném vesmíru,“ rozplýval se český mladík.

Foto: Greg Wood / AFP , Profimedia.cz

Bolesti zad trápily Nadala už dlouho, bojoval s nimi i na Australian open v roce 2014.

Finálový turnaj Davis Cupu v Málaze se bude hrát od 19. listopadu, domácí tým se hned první den střetne ve čtvrtfinále s Nizozemskem. A Nadal bude mít v aréně José Maria Martín Carpena frenetickou podporu. To se můžete klidně vsadit.

Je podle vás Rafael Nadal nejlepším tenistou všech dob?
Ano
38,7 %
Ne
61,3 %
Celkem hlasovalo 434 čtenářů.
Související témata: