Hlavní obsah

Nadal pařížská vrátka nezabouchl. Rafa je příliš dobrý, i ve 38 může vyhrávat, míní Wilander

Tenhle zápas si nenechali ujít Novak Djokovič s Carlosem Alcarazem ani Iga Šwiateková. Už v prvním kole French Open ale skončila pouť čtrnáctinásobného vítěze dvouhry na Roland Garros Rafaela Nadala. Ve 37 letech se však španělský antukový král se svým milovaným tenisovým chrámem ještě neloučil. V plánu má odehrát pařížskou olympiádu a pak… Kdo ví?

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Španěl Rafael Nadal v souboji s Alexanderem Zverevem z Německa.

Článek

Nadalův souboj s Němcem Alexandrem Zverevem se natáhl přes tři hodiny, i když trval tři sety (3:6, 6:7, 3:6). Když se poražený po utkání chopil mikrofonu, čekal se rozlučkový projev. „Lidé si mysleli: Tak, už je to tady. A ono ne. Rafa si nechal otevřené dveře,“ potěšilo švédskou legendu a komentátora Eurosportu Matse Wilandera.

„Před pár měsíci jsem s Rafou mluvil a on si byl jistý, že nemá šanci se vrátit,“ prozradil Nadalův krajan Alex Corretja. „Je to ale jen pár dnů, co mi řekl, že tohle je poprvé po téměř dvou letech, kdy ho nebolí trénink. Cítí se tak dobře, konkurenceschopně. Neviděl důvod, proč se sem ještě minimálně jednou nevrátit. A podle toho, jak hrál, bych to klidně považoval za možné,“ líčil bývalý druhý hráč světa.

Los byl pro Nadala, kterého dlouhé měsíce sužovaly vleklé zdravotní problémy, až příliš krutý. Aktuální světová čtyřka to na antuce umí. Třikrát byl Zverev v semifinále French Open, před pár dny ovládl turnaj v Římě.

„Čím delší byly v průběhu zápasu výměny, tím byl Zverev lepší. To je proti Nadalovi, který je pařížským králem, velmi neobvyklé,“ všímal si bývalý německý šampion Boris Becker. „Rafa by ale klidně dokázal porazit 90 % soupeřů. Když hraje takhle dobře, tak ho může zaskočit jen pár lidí, a Zverev byl možná pro Nadala ten nejhorší možný soupeř. Horší než Djokovič nebo Alcaraz. Podmínky byly halové, k tomu zima a vlhký vzduch Rafovi vůbec nepomohly,“ tvrdil Wilander.

Nadal teď vynechá travnatý grandslam ve Wimbledonu a bude se soustředit, aby byl v plné polní během pařížské olympiády. „Modlil jsem se, aby do All-England Club nejel. Šance hrát olympiádu na kurtu Philippa Chatriera je úžasná a mohla by být neuvěřitelným zakončením jeho kariéry,“ domníval se Wilander. Nadalovo představení proti Zverevovi však švédského světoběžníka zviklalo.

„Shoduju se s Alexem Corretjou. Rafa je až příliš dobrý. Proč tedy nepokračovat dál? I ve 38 letech určitě dokáže vyhrávat velké zápasy,“ řekl Wilander, i když Becker nesouhlasil. „Věřím, že Rafa si na Roland Garros ještě zahraje olympijské hry, ale nemyslím, že v roce 2025 nastoupí na French Open.“

Pokud by měl trojnásobný wimbledonský vítěz přece jen pravdu, zastaví se Nadalova pařížská grandslamová bilance na zcela absurdním zápasovém skóre 112:4! Což je spolu se 14 tituly z pařížské antuky ten vůbec nejúžasnější výkon v dějinách profesionálního tenisu.

„Rafa ale není důležitý jen pro tenis, ale pro sport obecně. Těžko bych hledal jiného sportovce s větším citem, vášní a nasazením. Podívejte se na něj – takhle se má člověk chovat! Upřímně řečeno si myslím, že jiný takový sportovec neexistuje. A ukazuje nám, že je ještě lepší člověk,“ mínil Wilander.