Hlavní obsah

Muchové se klaní svět. Poláci české hvězdě děkují. Senzační, píší ve Španělsku

Aktualizováno

Vítězství Karolíny Muchové nad Běloruskou Arynou Sabalenkovou vzbudilo velký ohlas. Světová média se předhánějí v superlativech na adresu české tenistky po vítězství 7:6, 2:6, 6:4 ve čtvrtfinále tisícového podniku v Pekingu.

Sestřih utkání Aryna Sabalenková - Karolína MuchováVideo: sntv

Článek
Fotogalerie

Olomoucká rodačka se v koncovce rozhodujícího dějství dostala z prekérní situace a ziskem čtyř her v řadě otočila nepříznivé skóre 2:4. Světová devětačtyřicítka nastřílela 5 es a Sabalenkovou zasypala 37 vítěznými údery. „Tenis je jako horská dráha. Nikdy nevíte. Bojovala jsem o každý fiftýn a na konci se to vyplatilo. Stojím tu jako vítězka, je to zábava, je to šílené,“ vyprávěla Muchová přímo na kurtu v pozápasovém rozhovoru.

Respektovaný portugalský novinář Jose Morgado na svém profilu na sociální síti X vyťukal: „Neuvěřitelné! Největší výhra Muchové v sezoně, zastavila 15zápasovou vítěznou šňůru Sabalenkové, to byl zápas!“

Obrat české hvězdy způsobil velké nadšení v Polsku. „Získala Šwiatekové čas,“ děkují v zemi našich severovýchodních sousedů. Aktuální světová jednička Iga Šwiateková, jež oznámila ukončení spolupráce s trenérem Wiktorowskim, se totiž odhlásila i z nadcházejícího turnaje ve Wuchanu a pozice světové jedničky je v ohrožení. Polka po čtvrtfinálovém krachu Sabalenkové disponuje v čele žebříčku WTA nadále náskokem 1069 bodů.

Žebříček WTA Live ranking po výhře Muchové nad Sabalenkovou:

1. Iga Šwiateková (Pol.) 9785 b.

2. Aryna Sabalenková (Běl.) 8716 b.

3. Jessica Pegulaová (USA) 5945 b.

... 10. Barbora Krejčíková (ČR) 3161 b.

V superlativech hovoří o skalpu světové dvojky ve Španělsku. „Senzační Muchová! Znovu potvrdila, že je hráčkou, které nikdo na okruhu nechce čelit. Zejména na velkých turnajích ji nechcete potkat,“ píše list Punto de break.

S jednoduchým, ale o to výstižnějším oceněním parádního představení přišel oficiální účet WTA. „Světová extratřída,“ klaní se české hráčce.

Muchová se dle dat portálu Opta navíc stala druhou nejlepší hráčkou sezony na tvrdém povrchu.

V procentuální bilanci dosahuje hodnoty 84,2 (11 výher proti 2 porážkám). Nejúspěšnější na „hardech“ zůstává Šwiateková (85,3 %), třetí je Sabalenková s úspěšností 82,5 %.

Související témata: