Hlavní obsah

Menšíkův zápis do historie! V bitvě s Djokovičem padl i další milník

Byl to výjimečný zápas. Minimálně pro devatenáctiletého Jakuba Menšíka zcela určitě. Mladičký český tenista v souboji se svým vzorem Novakem Djokovičem obstál se ctí, nic na tom nemohla změnit ani třísetová porážka (7:6, 1:6, 4:6). Čtvrtfinálová bitva Masters v Šanghaji však přinesla nejeden zápis do historie.

Sestřih zápasu Menšík - DjokovičVideo: sntv

Článek

Psal se začátek roku 2022, když ve finále juniorky Australian Open neznámý mladíček z Prostějova Jakub Menšík poprvé zaujal širší veřejnost heroickou, byť nakonec prohranou bitvou o titul, ze které ho po konci zápasu kvůli křečím odvezli v kolečkovém křesle.

Obrovského potenciálu mladého Čecha si všiml Novak Djokovič, který ho o pár dnů později pozval do svého tréninkového centra do Bělehradu. „Nevěřil jsem svým očím a uším. Říkal, že viděl moje finále, kdy mě na konci třetího setu chytly křeče do stehen, ale já se snažil i za cenu velkých bolestí zápas dohrát. Obdivně se vyjádřil k mému výkonu,“ žasl tehdy mladý tenista.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Jakub Menšík gratuluje k postupu Novaku Djokovičovi.

Tréninkové metody, rady a nepřeberné zkušenosti. To vše si nadějný Prostějovák odnesl i do své životní páteční bitvy se svým idolem. Po dvou hodinách a dvaceti minutách sice svému příteli gratuloval k postupu, do historie se však zapsal i přesto.

Jakub Menšík se totiž v 19 letech, 1 měsíci a 10 dnech stal vůbec nejmladším čtvrtfinalistou v historii šanghajského megapodniku.

A to není, pokud je o rekordy, vše. Mezi čtyřiadvacetinásobným grandslamovým šampionem a českým mladíčkem je věkový rozdíl více než osmnáct let, což je vůbec nejvíc v historii na všech turnajích série Masters od čtvrtfinálových bojů dále.

Už jen jako statistická drobnost pak zní fakt, že Menšík připravil Novaka Djokoviče, který v Šanghaji útočí na svůj stý turnajový triumf, o vůbec první set na turnaji.

Svému mladému rivalovi složil hvězdný Djokovič po přátelském objetí u sítě i kompliment na následné tiskové konferenci. „Byl to velmi těžký zápas. Menšíkova budoucnost je hvězdná. A on ví, že já mu kdykoliv rád pomůžu s čímkoliv. Přeji mu, ať se mu daří,“ poklonila se Menšíkovi srbská superstar.