Hlavní obsah

Menšík neslezl z kurtu. Mírnil českou kalamitu

Davis Cup ve Valencii se pro českou výpravu změnil v zatěžkávací zkoušku charakteru. I Jaroslav Navrátil, který je na kapitánské sesli osmnáctým rokem, zažívá premiéry, o jaké určitě nestál. Týmová jednička (Tomáš Macháč) skrečovala obě utkání ve dvouhře, dvojka (Jiří Lehečka) ulehla s horečkou, a tak si tři zápasy během 22 hodin střihl v týmové soutěži devatenáctiletý Jakub Menšík.

Sestřih zápasu Kokkinakis - MenšíkVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - „To jsem ještě nezažil. Ale máme tu kolem sebe skvělý tým. Pro regeneraci jsem udělal maximum. Kluci mě dali do kupy, abych byl ready,“ prohlásil Menšík.

Ve středu od 21 hodin spolu s Adamem Pavláskem podlehli těsně španělské dvojici Alcaraz, Granollers 7:6, 3:6, 6:7. Vzhledem k potížím nejvýše postavených Čechů ve světovém žebříčku ale Menšík šel do akce i ve čtvrtek. A to hned dvakrát. „Kdyby byli kluci zdraví, Kuba by nehrál,“ připustil Navrátil.

Menšík tak ale po 16. hodině vyzval Australana Thanasiho Kokkinakise. A jelikož indisponovaný Macháč strávil na kurtu jen necelé dva gamy, za hodinu po svém singlu naskočil český teenager i do deblu… „Náročné to bylo, možná to hrálo trochu roli, ale nijak zásadně to můj výkon neovlivnilo. Na kurtu jsem se cítil fyzicky dobře,“ tvrdil Menšík.

Češi, kteří loni ve Valencii přejeli Španělsko, Jižní Koreu i Srbsko 3:0, si letos ještě nepřipsali ani jeden vyhraný zápas. A nezměnil to ani Menšík, i když Kokkinakise dostal do tří setů (2:6, 7:6, 3:6).

„Situace v týmu není dobrá. Bylo to pro mě těžké psychicky. Hrát s tím, že Jirka ani Tomáš nejsou schopni nastoupit. Ale jak jsem vešel na kurt a přečkal první krizi, tak jsem se dokázal od těch myšlenek oprostit. Thanasi skvěle podával, byla to hlavně bitva servisů (na esa 19:14 pro Australana - pozn.). Ve druhém setu jsem ještě dokázal vstát z mrtvých a poprvé mu vzít podání. Dobře jsem zachytil začátek tie breaku a on znervózněl,“ vycítil šanci Menšík.

Kokkinakis ale pak svůj tenis zase zpřesnil a výhru si pohlídal. „Chybělo trochu lépe poskládat ty body. Stejně jako máme smůlu mimo kurt, tak ji máme i na něm,“ posteskl si Menšík.

Debl proti sehrané dvojici Ebden, Purcell už byl skoro bez šance. Jediný brejkbol ve druhé sadě Češi nevyužili a bylo po srandě - 4:6, 2:6. „Nic, na co bych byl pyšný. Ale hráli jsme proti nejlepšímu páru světa, který předvedl velmi kvalitní tenis. Neměli jsme moc možností něco zkusit.“

Poslední příležitost se ve Španělsku výsledkově trochu rehabilitovat mají Češi v sobotu od 16 hodin proti Francii. A je pravděpodobné, že Menšík znovu absolvuje dvojboj singl-debl.