Hlavní obsah

Menšík míří ke hvězdám. V devatenácti letech zastínil i českou legendu

Mají toho hodně společného. Výborný servis, tvrdou hru, sebevědomí, výšku a svého času i obrovský potenciál. Jakub Menšík a Tomáš Berdych neboli současnost a minulost českého tenisu. I když, minulost… Berdych sice svou hvězdnou kariéru před časem uzavřel, na tenisové výsluní se však vrací v roli nového daviscupového kapitána. A devatenáctiletý Menšík ve velkém stylu svou pouť teprve rozjíždí. V jednom však už svého slavného předchůdce předčil.

Foto: Magara Press SL, Profimedia.cz

Jakub Menšík na snímku z letošního září

Článek

Rodí se nová tenisová hvězda s ambicí atakovat nejlepší desítku tenistů planety a jednou získat i grandslamový titul. To jsou názory nejen českých, ale i světových expertů. Jakub Menšík patří v devatenácti letech k absolutně největším nadějím bílého sportu. Stejně jako tomu bylo před časem u Tomáše Berdycha.

V čem však prostějovský teenager svého slavného předchůdce zastínil už nyní? Na svém kontě má Jakub Menšík čtyři výhry nad hráči top 10, jeho slavný předchůdce měl v jeho věku jediné.

Ve světovém žebříčku patří Menšíkovi v live žebříčku už 48. příčka, nikoho mladšího před ním nehledejte. Jen superlativa měl pro mladého Čecha mimo jiné i Novak Djokovič, který ho zdolal v těžké čtvrtfinálové bitvě nedávno skončeného turnaje Masters v Šanghaji. „Menšíkova budoucnost je velmi zářivá a ví, že jsem tu vždy pro něj, ať bude potřebovat cokoliv. Přeji mu jen to nejlepší.“

Právě legendární Srb pozval v roce 2022 mladičkého Čecha do své akademie, když ho zaujal svým výkonem ve finále juniorky na Australian Open.

Slova chvály pěl na Menšíka i sportovní ředitel Českého tenisového svazu Jan Stočes. „Jakub má obrovské přirozené sebevědomí, jeho výsledky jsou neskutečné. A já věřím, že se bude neustále zlepšovat. Může to být opravdová megahvězda,“ říkal expert pro iSport.cz.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Jakub Menšík na archivním snímku

Pokud jde o rankingové postavení, Tomáš Berdych byl v Menšíkově věku na 36. příčce. Získal třináct titulů, čtyřikrát si zahrál semifinále grandslamu, ani jednou však vytoužený titul, kterým by vymazal zápis posledního českého grandslamového vítěze Petra Kordy z roku 1998, nezískal.

To by se mohlo kromě Jakubu Menšíkovi povést i některému z dalších českých es současnosti. Životní sezonu prožívá Tomáš Macháč, který se z pozice 27. hráče světa může pyšnit primátem české jedničky, jen o místo za ním je Jiří Lehečka.

Svou pohodu ukazuje Menšík i na probíhajícím turnaji ve Vídni, kde si včetně kvalifikace poradil se třemi soupeři. Jeho zatím poslední obětí se stal Australan Popyrin, 25. hráč světa. Už i skalp tak vysoko postaveného hráče však přestává být pro českou hvězdičku výjimečným…

Související témata: