Hlavní obsah

Měl jsem křeče v celém těle, říkal zklamaný Macháč. Neskutečná výměna ho dorazila

Nebyl to vůbec hezký pohled, když se Tomáš Macháč na kurtu kroutil pod masivním náporem křečí, které nebyl schopen nijak korigovat. V prvním setu proti Carlosi Alcarazovi přitom český tenista jasného favorita zaskočil, ale skvěle rozehraný duel daviscupové kvalifikace se Španělskem dokončit nemohl.

Sestřih utkání Davis Cupu Macháč - AlcarazVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - U jeho prvního utkání se čtyřnásobným grandslamovým vítězem tak bude výsledek 7:6, 1:6, skreč.

Tomáši, co se tedy stalo?

Na úvod bych rád podotkl, že jsem byl naprosto spokojený s tím, co jsem předváděl na začátku zápasu. Hrál jsem skvělý tenis a rozhodně jsem měl šanci vyhrát. Ale jsem zklamaný z toho, co přišlo ve čtvrtém gamu druhého setu. Začal jsem mít křeče v celém těle, od toho momentu jsem vůbec nemohl hrát. Je mi to líto, protože to mohl být skvělý zápas.

V jaký moment jste začal mít problémy?

V té dlouhé výměně za stavu 1:2, kdy Carlos zahrál neuvěřitelný volej. Pro nás oba to byla hrozně těžká výměna. Už jsem se cítil dost unavený a od té chvíle to nebylo dobré. Chytil jsem křeč během podání a pak jsem se nemohl hnout.

Co myslíte, že bylo příčinou?

Po US Open jsem byl pět dní nemocný, takže před Davis Cupem jsem vůbec nehrál. Přijel jsem sem bez očekávání, všichni to věděli. Trénoval jsem, necítil jsem se stoprocentně, ale hrál jsem při trénincích hodně slušně. Když jsme probírali, jestli budu hrát, říkal jsem, že mám formu a že chci hrát. Ale tělo řeklo ne. Přemýšlel jsem, jak bych to ještě mohl překonat, protože rád reprezentuju. Klidně bych ukončil ten zápas tím, že budu ležet na zemi po vítězství, ale ne takhle.

Podepsal se na vás i celkový program sezony? Proti Alcarazovi to byl už váš 79. zápas v tomto roce.

Myslím, že se to asi projevilo na té nemoci. Nebyla náhoda, že jsem se vrátil po takhle těžkém programu, ještě na US Open to byly skvělé čtyři zápasy. Už v letadle jsem cítil, že mě bolí v krku, měl jsem teplotu, nebudu to úplně rozebírat. Hlásil jsem, že jsem nemocný, ale měli jsme tréninkové body a fakt jsem se cítil skvěle. Věděl jsem, že nejsem stoprocentní, ale když hrajete tak skvělý tenis, je škoda to nevyužít. Podařilo se mi být jedničkou týmu, hrát proti Alcarazovi. Cítil jsem, že mám šanci, ale bohužel tělo řeklo ne.

Foto: Eva Manez, Reuters

Tomáš Macháč musel daviscupový duel s Carlosem Alcarazem vzdát.

Co si z takového smolného zápasu můžete vzít?

Jen pozitivní věci. Začal jsem nic moc, asi nervozita nebo co, dal jsem dvě dvojchyby. Ale atmosféra byla skvělá, nastoupil jsem pak skvěle, to byla super odpověď. Od stavu 1:1 to byl vynikající tenis. Hrál jsem rychleji než třetí hráč na světě, to je určitě taky pozitivní věc. Na druhou stranu, když mi tělo řekne nějakou pochybnost, musím ho víc poslouchat, nemůžu věřit v zázrak, že porazím třetího na světě po viróze. Ale věděl jsem, že si vezu skvělou formu, skvělé naladění. Davis Cup miluju, reprezentovat miluju, takže jsem si myslel, že se naladím, jenže tělo řeklo, že ne.

Už v prvním setu jste měl nějaké náznaky potíží?

Po fyzické stránce byla úvodní sada náročná, máte diváky proti sobě, hrajete proti třetímu hráči na světě, momentálně jedné z největších ikon, takže tyhle věci jsou jasné. Ta neskutečná výměna mě dorazila. Snažil jsem se z toho dostat, bylo to horší a horší, pak jsem dostal křeč do celého těla a nemohl jsem vůbec nic.

Foto: Eva Manez, Reuters

Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil gratuluje Carlosi Alcarazovi k výhře nad Tomášem Macháčem.

Už se vám někdy něco podobného stalo?

Tyhle křeče jsem měl v důležitých zápasech, ale bylo to spíš nervozitou. Naučil jsem se s tím pracovat, zápasy na větších kurtech hraju častěji, takže je to lepší a lepší. Samozřejmě Davis Cup je trochu ještě něco jiného, ale tentokrát to musím svést na tu virózu, všechno jsem udělal správně, bohužel virus mě dneska porazil. Příště musím udělat těžké rozhodnutí, předpokládat, že se může něco takového stát, a třeba nehrát…

Znamená to, že už tedy ve Valencii nenastoupíte?

Nevím, teď na to nedokážu odpovědět.