Hlavní obsah

Forma jako hrom! Macháč je v Tokiu v semifinále

Aktualizováno

Zdravotní trable a daviscupové trápení jsou pryč. Český tenista Tomáš Macháč předvádí v Tokiu ohromnou formu a je už v semifinále turnaje. Ve čtvrtfinále prestižního podniku si poradil s Američanem Alexem Michelsenem ve dvou setech 7:6(2) a 6:3. Bitvu o semifinále nabídl Sport.cz v podrobné online reportáž.

Foto: Profimedia.cz

Český tenista Tomáš Macháč

Článek

Úvodní sada přinesla vyrovnaný tenis. Ani jeden z tenistů si nedokázal vyhrát svůj první servis, v dalších gamech se jim to ale už dařilo, i když většina her šla až přes shodu. Čistou hru předvedl až v šestém gamu Macháč.

Vyrovnaný duel rozhodovaly drobnosti. Macháč sice zaznamenal v úvodních osmi hrách dvojnásobek nevynucených chyb než jeho soupeř (10:5), stejně tak ale zdvojnásobil i počet vítězných míčů (10:5).

Největší zbraní českého olympijského vítěze v mixu byla v prvním setu hra na síti. Pokaždé když se Macháč rozhodl pro přechod na síť, znamenalo to pro něj vítězný míč. Naopak Michelsenovi se na sítí nedařilo, zaznamenal jen čtyři úspěšné balony z devíti pokusů a častokrát se českému tenistovi povedlo svého soupeře prostřelit.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Macháč předváděl proti Michelsenovi dominantní hru na síti

Silný byl český tenista také na servisu, po jeho prvním podání dokázal Michelsen získat pouze čtyři míče. Přesto byla hra opticky vyrovnaná a plná respektu k soupeři - oba tenisté se během úvodního setu několikrát ocenili za předvedenou výměnu.

Za stavu 6:6 přišel na řadu tiebreak, který se také nesl ve vyrovnaném duchu. Za stavu 2:2 Michelsen neuhájil své podání a minibrejk dokázal český tenista využít. Dvěma úspěšnými servisy odskočil na 5:2. Americký soupeř už se na víc v tiebreaku nezmohl a Macháč získal první sadu poměrem 7:6(2).

Druhá sada pokračovala v podobném duchu jako ta první. Do prvních problémů se dostal Macháč, když ve čtvrtém gamu při svém podání pustil Michelsena až do shody, hned první výhodou ale svůj servis uhájil.

V následujícím gamu při podání Michelsena došlo na první brejk druhé sady. Velmi těsný esem ho ale dokázal americký tenista odvrátit. Eso ho podrželo i při druhém brejku Macháče. Celkově měl český tenista v gamu pět brejkbolů, ani jeden ale nedokázal využít. Michelsena drželo podání a hned první gamebol proměnil v zisk.

Svůj si servis si Macháč udržel a u dalšího podání Michelsena opět dominoval. Vypracoval se na stav 40:0 a měl tři brejkboly k dobru. Opět ale zaúřadoval Michelsenův servis, dva brejky se Američanovi podařilo odvrátit, na ten třetí už ale nestačil.

Za stavu 5:3 šel Macháč podávat na vítězství v zápase. Poslední game v zápase získal třiadvacetiletý tenista s přehledem. Utkání zakončil přímým bodem z podání a 49. hráče světa porazil ve dvou setech.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Macháč si v Tokiu zahraje semifinále. Američana Michelsena porazil za hodinu a 36 minut

Do pětistovky v japonské metropoli Macháč vstoupil úspěšnou odplatou za daviscupovou porážku Australanu Popyrinovi. Poté olympijský vítěz v mixu překvapil skalpem světové třináctky, Američana Paula přetlačil 2:6, 6:3, 7:6.

Michelsen v Tokiu překvapivě vyřadil Řeka Tsitsipase a v osmifinále si poradil s Australanem O´Connellem.

Třiadvacetiletý berounský rodák prožívající životní sezonu už Američana letos porazil. Ve čtvrtfinále antukového turnaje v Ženevě zvítězil 6:3, 7:6.

Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1,989.865 dolarů):
Dvouhra – čtvrtfinále:
MACHÁČ (ČR) – Michelsen (USA) - 7:6(2), 6:3