Hlavní obsah

Macháč zasadil Alcarazovi smrtící ránu, píší Španělé. České hvězdě se poklonil i sám soupeř

Aktualizováno

Český tenista Tomáš Macháč díky skalpu Carlose Alcaraze ve čtvrtfinále šanghajské tisícovky zapsal jedno z největších vítězství v kariéře a španělská média zahrnují berounského rodáka po výhře 7:6, 7:5 superlativy. Vynikající výkon zlatého medailisty z olympijského mixu ocenila i sama světová dvojka.

Sestřih zápasu Macháč - AlcarazVideo: sntv

Článek
Fotogalerie

„Cítil jsem se, jako kdybych hrál proti hráči světové pětky,“ spustil populární Carlito na pozápasové tiskové konferenci. „Nemám na mysli hráče Top 10, ale opravdu z nejlepší pětky. Tušil jsem, že mi dá šanci, ale nedal. Od prvního gemu až do konce hrál skvěle, level jeho hry byl sakra vysoký.“

Sám Alcaraz přitom do utkání vstupoval s dvanáctizápasovou vítěznou šňůrou a vynikající formu potvrdil i přes porážku.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Carlos Alcaraz gratuluje Tomáši Macháčovi k postupu do semifinále.

Španěl zaznamenal 25 vítězných úderů oproti 20 nevynuceným chybám. Český reprezentant byl v této statistice záporný (31 winnerů a 42 nevynucených chyb), ale dokázal vyhrát klíčové výměny. „Bylo to neskutečné, zdálo se mi to šílené, hrál skvěle,“ přiznal Alcaraz. Macháč odvrátil sedm z osmi soupeřových brejkbolů a sám uspěl dvakrát ze čtyř nabídnutých šancí.

Alcarazova slova potvrdil i španělský list Punto de Break. „Macháčův forhend fungoval na výbornou. Když už to vypadalo, že by se Carlos mohl nadechnout k obratu, Čech mu zasadil další ránu. Jeho forhend byl smrtící, předvedl ohromný výkon.“

„Hrál neuvěřitelně rychle. Upřímně, cítil jsem se na kurtu dobře, údery jsem trefoval čistě, dobře jsem se pohyboval, ale občas jsem vůbec nevěděl, co s ním mám dělat,“ uzavřel Alcaraz, jenž po čtvrtfinálovém konci přišel o šanci zakončit rok jako světová jednička. Právě nejlepšího muže sezony Itala Jannika Sinnera vyzve česká hvězda v sobotním semifinále.