Hlavní obsah

Macháč omládl. Cítím se skvěle, hlásí ze Španělska nová česká jednička

Do Valencie na daviscupovou kvalifikaci dorazil tenista Tomáš Macháč oproti zbytku výpravy s jednodenním zpožděním, ale také s vizitkou nové české jedničky v singlu. Osmifinalista US Open však překvapil ještě jednou novinkou. Zásadně totiž zkrátil pěstované strniště a zase vypadá na 23 let.

Foto: ČTS/ Pavel Lebeda, sport-pics.com

Tomáš Macháč na tiskové konferenci ve Valencii

Článek

V novém vydání žebříčku ATP Macháčovi patří 35. příčka, Jiří Lehečka je o 29 bodů za ním na 37. pozici. „Hlavní je, že se klukům daří, a kdo je jednička nebo dvojka, nehraje takovou roli,“ tvrdil sice kapitán Jaroslav Navrátil, který však novým poměrům v týmu bude muset přizpůsobit své plány.

Během minulého ročníku DC se zavedlo pravidlo, že Macháč jako dvojka soupeře načne a Lehečka pak dorazí. S Macháčem teď ale Navrátil počítá i do deblu a hrát ho po půlhodině odpočinku hned po souboji týmových jedniček by nebylo ideální. A jelikož Jakub Menšík si troufá na každého soupeře, dají se z české strany čekat asi i taktické šachy.

Foto: ČTS/ Pavel Lebeda, sport-pics.com

Tomáš Macháč při tréninku ve Valencii na start Davisova poháru

To teď ale zlatého olympijského medailistu nestresuje. „Měl jsem ještě nějaké resty kvůli olympiádě,“ objasňoval Macháč pozdější přílet do Španělska. „Taky jsem měl lehkou rýmičku. Ale to nic není. Cítím se skvěle,“ řekl pro Sport.cz.

Na rok 2024 bude vzpomínat nejen kvůli olympijské Paříži. V Miami si poprvé zahrál čtvrtfinále tisícovky, v Ženevě, kde porazil i grandslamového rekordmana Novaka Djokoviče, absolvoval své premiérové finále ATP. Úspěch ve Valencii, kde Navrátilův tým příští týden vyzve Španělsko, Austrálii a Francii, by do toho seznamu hezky zapadl.

Davis Cup má totiž pro Macháče a spol. kultovní význam. Navázat na úspěchy Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka je pro tuhle partu prioritou. Už loni přitom českým tenistům scházely k postupu do semifinále dva míče.

„Letos máme ještě těžší skupinu, favority určitě nejsme. Ale s čistou hlavou zabojujeme o postup. Šance tam je,“ věří nejen Macháč.

Související témata: