Hlavní obsah

Macháč neměl v Davis Cupu křeče poprvé. Kapitán přišel s vysvětlením

Srdce mu plesalo, když viděl, jak Tomáš Macháč v prvním setu nebojácně dostává pod tlak Carlose Alcaraze. Pak ale přišly momenty, jakých Jaroslav Navrátil během své kapitánské éry na daviscupové lavičce moc nezažil. České jedničce zamezily v pokračování zápasu kvalifikace ve Valencii křeče.

Sestřih utkání Davis Cupu Macháč - AlcarazVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - „Macháč odehrál neuvěřitelný první set, opravdu neuvěřitelný. Možná nejlepší v jeho daviscupové kariéře,“ ocenil Navrátil. Jenže od druhé sady si třiadvacetiletý tenista, který by se pro tým na kurtu rozkrájel, prožil bolestivé martyrium. „Na turnajích hraje Tomáš dlouhé zápasy bez křečí, ale tady (na Davis Cupu) se mu to stalo potřetí nebo počtvrté. A je pak těžké hrát se třetím hráčem světa.“

Macháč za příčinu svých potíží, které vystrašily nejen české fanoušky, označil virózu, kterou prodělal po návratu z US Open, kde se probojoval do osmifinále. Navrátil ale mluvil i možném psychickém problému, který vyplývá z přemíry snahy v týmové soutěži.

„Tomášovi bude 24 let, jeho kondice je výborná. Ale tady je větší zodpovědnost, když hraje za svoji zemi,“ dodal kapitán a připomněl loňský rok, kdy měl Macháč ve Valencii podobné problémy, i když menší intenzity, v utkání proti Korejci Hongovi. „Křeče měl taky, ale to byl soupeř ze třetí stovky, takže to překonal. Teď ale ten jeho neuvěřitelný výkon šel dolů, byl ve stresu,“ sledoval Navrátil.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Tomáš Macháč při ošetření během zápasu s Carlosem Alcarazem.

Loni v prvním zápase kvalifikačního turnaje Češi Španělsko přemohli 3:0, tentokrát ovšem stejným výsledkem pohořeli, i když v každém utkání šance měli. Ale bohužel.

„Co se dá dělat, my byli natěšení, že ty Španěly můžeme určitě porazit,“ posteskl si Navrátil. „Lehečkovi ale zápas nevyšel. Na druhou stranu Bautista hrál vynikající tenis a Jirka už s ním předtím dvakrát prohrál. Když mu to skáče nízko, tak z toho se jen těžko tlačí. Bautista vyhrál tie break 7:1 a pak ve druhé sadě Jirka udělal lehké chyby. Ještě sice zabojoval, jenomže prohrál 4:6. A pro Alcaraze to pak bylo jednodušší, když Španělsko vedlo.“

Teď má však hlavně starost o Macháče, který ze svých devíti dvouher v DC nevyhrál teprve druhou. „Jak ho chytly křeče, tak to bylo špatné. Myslel jsem si, že se z toho může dostat, ale když jsme vyšli ven, tak ho braly křeče do celého těla. Snad bude v pořádku, ale hrajeme hned zítra. Když je člověk v takových křečích, tak nevím, jestli se bude moct vůbec hýbat.“

Dnes od 16 hodin mají Češi za soupeře Australany. A pokud nebude moc nastoupit Macháč, půjdou do singlu Jakub Menšík s Lehečkou.

„Tomáše to moc mrzí, protože hraje super tenis. Ty problémy něco naznačují a musíme najít příčinu,“ dodal Navrátil.